Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

 Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ

τοποθεσία: Αγία Βαρβάρα (λόγω παλιάς εκκλησίας στην περιοχή)
Κτήτωρ: Μαρία Κατσίλλη-Ιακωβίδου

Η Μαρία Κατσίλλη-Ιακωβίδου (εκπαιδευτικός) αρρώστησε κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής από φυματίωση. Η συγκοινωνία με την Αθήνα δεν ήταν εύκολη λόγω του πολέμου και κάποιος Γερμανός γιατρός της συνέστησε "ν' αλλάξει κλίμα" και να πάει για ένα μήνα στην Κέφαλο. Εκεί είδε όνειρο την Αγία Βαρβάρα, που της είπε ότι θα βρεθεί μέσο να πάει στην Αθήνα και ότι θα γίνει καλά.


Όταν ήρθε στο χωριό, έμαθε ότι ο Στέλιος ο Πατσής κάνει εμπόριο με μεγάλα καϊκια και πάει στην Αθήνα. Την πήρε  μαζί του μια μέρα, που ο καιρός δεν ήταν και τόσο καλός.
Βρήκαν τρικυμία στο ταξίδι, αλλά η Μαρία τον καθησύχαζε, λέγοντάς του: "Μας προστατεύει η Αγία Βαρβάρα και μη φοβάσαι". Έφτασαν στην Αθήνα. Η Μαρία μπήκε στο νοσοκομείο κι έγινε καλά.                                                                 

Μετά από χρόνια έψαχνε χώρο εκεί που ήταν ο παλιός ναός, να χτίσει το νέο, αλλά δεν της επέτρεψαν, γιατί ύστερα από ανασκαφές βρήκαν την Αγία Τράπεζα της παλιάς εκκλησίας.
Αναγκάστηκε τότε να ζητήσει από τον αδερφό της Δημήτρη, οικόπεδο, δίνοντάς του άλλο χωράφι στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων.
Τελευταία αρρώστησε πάλι και βιαζόταν να χτίσει την εκκλησία. Το είπε στον αδερφό της, Αντώνη,  που ήταν χτίστης αλλά αυτός της απάντησε να μην βιάζεται, γιατί έχει άλλες δουλειές.
Η Αγάι παρουσιάστηκε στον Αντώνη και του είπε να βιαστεί. Ο Αντώνης άφησε τις άλλες δουλειές και τέλειωσε την εκκλησία. Η Μαρία έκανε εγκαίνια και κάλεσε όλο το χωριό.
Έλεγε στους χωριανούς: "Ελάτε στο γάμο της κόρης μου", μιας και δεν αξιώθηκε από το Θεό να κάνει παιδιά.
Έζησε 18 χρόνια από τότε που της παρουσιάστηκε η ασθένεια. Έφυγε από τη ζωή ήσυχη, διότι έκαμε το χρέος της στην Αγία Βαρβάρα-την κόρη της- όπως την έλεγε.

κείμενο Οι εκκλησίες της Καρδάμαινας-π.Ιωάννη Περαντωνάκη (ιεροδιδάσκαλου)
φωτογραφίες: Sophia Karagianni









ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ-ΚΕΦΑΛΟΣ

                                                                 Με θέα το Καμάρι

Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΝΤ/ΓΟΥ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΜΕΣΑΡΙΑ
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Η Αγία Βαρβάρα, δεν είναι μόνο προστάτης των όπλων, αλλά θεραπεύει και την ανεμοβλογιά, μια κυρίως παιδική Ασθένεια, που αφήνει στίγματα. Για το λόγο αυτό οι νοικοκυρές, φτιάχνουν εθιμοτυπικά στην χάρη της τα γνωστά βάρβαρα. Αυτά είναι νηστίσιμος χυλός χωρίς λάδι, με ζάχαρη, βρασμένο σιτάρι, σησάμι, ρόδι, ανακατεμένα με όσπρια, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. (Το Λύκειο Ελληνίδων της Κω κάθε χρόνο διοργανώνει εκδήλωση όπου προσφέρονται βάρβαρα)

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή της Αγίας Βαρβάρας:
http://www.matia.gr/7/72/7203/7203_3_2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου