Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ (ΠΕΤΑΛΑ) ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΕΣΑΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ

ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ (ΠΕΤΑΛΑ) ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ
Ερευνώντας για παλιά ερειπωμένα εκκλησάκια βρήκαμε στο βιβλίο "Το Ασφενδιού της Κω"  του Μανόλη Σ. Κιαπόκα τις παρακάτω πληροφορίες: " Άγιος Δημήτριος. Μισοερειπωμένος ναός στη Μεσαριά. Βρίσκεται βορειοανατολικά της λιμνοδεξαμενής. Η στέγη του γκρεμίστηκε από γερμανική βόμβα τον Οκτώβριο του 1943."
Ο αγαπημένος Μάνος Μαστρογιώργης ανέλαβε να το εντοπίσει για μένα κι έτσι λίγες μέρες μετά βρεθήκαμε στη Λιμνοδεξαμενή της Μεσαριάς, όπου πολύ κοντά βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος μέσα στο ιδιόκτητο κτήμα του Λάκη Χατζημιχαήλ. Ο ίδιος με πολλή ζεστασιά και προθυμία μας ξενάγησε στο κτήμα του το οποίο θα μπορούσε, κάλλιστα, να λειτουργεί και ως μουσειακός χώρος.
Το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, όπως μας ανέφερε ο κ. Χατζημιχαήλ, είναι της Βυζαντινής περιόδου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ο ίδιος προτίθεται να το αναπαλαιώσει-ανασκευάσει όταν και αν καταφέρει να ξεπεράσει τα πλοκάμια της γραφειοκρατίας της αρχαιολογίας.
Στον αύλειο χώρο του ναού βρίσκονται αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αξίζει να επισκεφτεί κανείς το μοναδικό κτήμα Χατζημιχαήλ είναι ο άριστα συντηρημένος νερόμυλος, ένας από τους πολλούς της περιοχής, αλλά ίσως ο πιο καλοδιατηρημένος του νησιού.
ο Λάκης Χατζημιχαήλ ποζάρει περήφανα στο εσωτερικό  του νερόμυλου
Ένας τρίτος λόγος που αξίζει να επισκεφτεί κανείς το κτήμα είναι το ζωικό βασίλειο: υπάρχουν δεκάδες λευκές γαλοπούλες που μας ακολουθούσαν χαρούμενα παντού όση ώρα διήρκησε η ξενάγησή μας στο κτήμα.
Χήνες, γουρούνια και γατιά ολοκληρώνουν το παζλ του ζωικού βασιλείου και δίνουν ζωή, ομορφιά και χρώμα στο κτήμα. Για λάφυρο πήρα τρία ευμεγέθη αυγά χήνας. Με ένα αυγό χήνας φτιάχνεις μία ομελέτα για τρία άτομα!
τα αυγά χήνας
ταϊζοντας χαρούπια τα γουρουνάκια
και μερικές πινελιές που υπάρχουν διάσπαρτες στο κτήμα και σε κάνουν να ψάχνεις διαρκώς με τη ματιά σου για μια ακόμη εικόνα.
Θα ήθελα και θα προέτρεπα όποιον μπορεί να βοηθήσει ώστε να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ξαναφτιάξει ο κ. Χατζημιχαήλ το εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου που τόσο αγαπά.
βρύση με λεπτομέρεια από ελαιοτριβείο
κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου