Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ

ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ
Το ιστορικό ξωκκλήσι του Σταυρού ανήκει στην ενορία Ασωμάτων στο Ασφενδιού.
Βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αγίου Γεωργίου του Μπέη μεταξύ ελαιώνων και θάμνων.
Από το παλαιότερο βιβλίο της Σχολής Ασφενδιού διαπιστώνουμε ότι από το 1867 ο ναός είχε ενταχθεί στον Κανονισμό ενίσχυσης της Σχολής με 30 γρόσια στην αρχή. Στη συνέχεια, φαίνεται ότι η Εφορία της Σχολής είχε αναλάβει τη διαχείριση του ναού που διήρκεσε περίπου 50 χρόνια.
Το 1952 έγιναν κάποιες επιδιορθώσεις, δαπάνη του Ενοριακού ναού των Ασωμάτων.
Την ημέρα της γιορτής του, 14 Σεπτεμβρίου, προσέρχονταν πολλοί Ασφενδιανοί από όλες τις ενορίες και τα έσοδα του πανηγυριού προσφέρονταν για τη λειτουργία των Σχολείων. 
από το εσωτερικό του ναού
Την ίδια μέρα συσκέπτονταν πρόκριτοι και λαός για τους δασκάλους που θα προσλάμβαναν και τις οικονομικές υποχρεώσεις που θα αναλάμβαναν οι πέντε εκκλησίες του χωριού.
Κοντά στην κόγχη του ιερού υπάρχει αστείρευτη πηγή. Ο Ζαρράφτης κατατάσσει το υδατόρρυτο τοπίο στα θελκτικότερα του νησιού.
Βρίσκεται εντός κτήματος (Ελαιώνας και δασική έκταση) ιδιοκτησίας του Νικολάου Χατζηνικολάου, και το νερό που αναβλύζει από την πηγή που βρίσκεται εντός του αύλειου χώρου του, είναι εξαιρετικής ποιότητας.Πηγή:Το Ασφενδιού της Κω-Μανόλη Σ. Κιαπόκα, 
Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω) - "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969 
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου