Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ, ΖΗΠΑΡΙ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ, ΖΗΠΑΡΙ
Εγώ και πολλοί άλλοι μικροί και μεγάλοι εξερευνητές του νησιού μας, περνάμε ατέλειωτες ώρες να μελετάμε βιβλιογραφία που αφορά στην Κω και μετά από έρευνα να εντοπίζουμε άγνωστα μέρη, αρχαιολογικούς χώρους, ερειπωμένα εκκλησάκια και άλλα πολλά. Η έρευνα περιλαμβάνει αναζήτηση του μέρους που περιγράφεται με βάση τα στοιχεία που μας δίνονται, συνομιλίες με κατοίκους της περιοχής, κι αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες και μήνες μέχρι να εντοπίσουμε το αντικείμενο ενδιαφέροντος.
Κάπως έτσι συνέβη με τον Άγιο Μηνά στο Ζηπάρι. Διαβάσαμε με τον κ. Μάνο Μαστρογιώργη για τον Άγιο Μηνά στο βιβλίο "Ασφενδιού της Κω" του Μανόλη Κιαπόκα.
Η μοναδική πληροφορία που είχαμε ήταν ότι διατηρούνται κάποια ίχνη ερειπίων του Αγίου Μηνά κοντά στο Νεκροταφείο του Ζηπαρίου προς τα Παλιά. 
Το "λαγωνικό" που ακούει στο όνομα Μάνος Μαστρογιώργης ερεύνησε την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή, μίλησε με πολλούς κατοίκους της περιοχής και κατάφερε να εντοπίσει μέσα σε χωράφι το, καλά κρυμμένο από τη βλάστηση, ερειπωμένο εκκλησάκι του Αγίου Μηνά με το όμορφο ιερό του.
Τον ευχαριστώ πολύ που προωθεί τη γνώση απλόχερα κι εύχομαι να μπορέσω κι εγώ με τη σειρά μου να προωθήσω όσα έμαθα κοντά του.
Κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου