Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΧΩΣΤΟΣ, ΚΑΜΑΡΕΣ, ΣΚΟΤΕΙΝΗ, ΚΕΦΑΛΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΧΩΣΤΟΣ, ΚΑΜΑΡΕΣ, ΣΚΟΤΕΙΝΗ, ΚΕΦΑΛΟΣ
Νοτιοανατολικά της Κεφάλου και σε απόσταση 1500 μ. περίπου από αυτήν, στην περιοχή Καμάρες, στη θέση Σκοτεινή, νότια παραρρέοντος χειμάρρου και σε απόσταση περί τα 200 μ. από την παραλία, κείται ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Χωστού.
(Η ονομασία "Καμάρες" προέρχεται προφανώς από την ύπαρξη καμαρωτών οικοδομημάτων, προερχόμενων από την αρχαιότητα και η ονομασία "Σκοτεινή" πιθανώς από το γεγονός ότι ο Άγιος Γεώργιος για μακρύ χρονικό διάστημα ήταν ημιυπόγειος και σκοτεινός στο εσωτερικό του πριν καταχωθεί τελείως.)
Πρόκειται για μετρίων διαστάσεων μονόχωρο οικοδόμημα (εσωτ. διαστ. 6.30 Χ 3.00 μ.), το οποίο καλύπτεται με κτιστή καμάρα, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα ακέραιη. Η ανατολική του πλευρά περατούται σε μιαν ημικυκλική αψίδα (χορδής 2.70 και βέλους 1.25 μ).
Ο ναός βρίσκεται σήμερα και εδώ και αρκετό καιρό σχεδόν ολόκληρος κάτω από το έδαφος. Ασφαλώς αρχικά ο ναός βρισκόταν πάνω από την  επιφάνεια του εδάφους. Με την πάροδο, όμως, του χρόνου και τις εναποθέσεις του παραρρέοντος χειμάρρου ανυψώθηκε η στάθμη του εδάφους και το εσωτερικό του ναού καλύφθηκε με επιχώσεις. Ορατό σήμερα είναι μόνο το δυτικό άκρο της καμάρας του ναού και μόνο από πολύ μικρή απόσταση. Το άνω τμήμα του δυτικού τοίχου του ναού έχει καταπέσει, έτσι δημιουργείται μικρό άνοιγμα (πλάτους 2.80 και ύψους 0.80 μ. ), μέσω του οποίου μπορεί κανείς να εισέλθει μετά δυσκολίας στο εσωτερικό του ναού, όπου υπάρχει χώρος ελεύθερος (ύψους 1.37 μ.). Το δάπεδο βρίσκεται τουλάχιστον 2.50 μ. χαμηλότερα της στάθμης της εσωτερικής επιχώσεως του ναού.
Στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων του ναού υπήρχαν τοιχογραφίες, όπως φαίνεται από γραπτό κονίαμα, το οποίο διακρίνεται στο ανατολικό τμήμα της νότιας εσωτερικής πλευράς του ναού. Πρόκειται για καλής ποιότητας τοιχογραφίες, πιθανώς του 15ου αιώνα. Πιθανότατα διατηρούνται στα κατώτερα σημεία των εσωτερικών πλευρών του ναού, καλυμμένες με ιλύ. 
από το εσωτερικό της εκκλησίας
Κείμενο: Χριστιανικά Μνημεία της Νήσου Κω-ΙΙ Τοιχογραφημένοι Ναοί Βυζαντινής και Μεζαβυζαντινής Εποχής- Δρ. Ιωάννου Ηλ. Βολανάκη
ΤΑ ΚΩΑΚΑ-τόμος Γ' σελίδες 94-95 
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου