Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΑΒΔΕΛΛΟΛΙΜΝΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΣΥΜΠΕΤΡΟ

ΑΒΔΕΛΛΟΛΙΜΝΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΣΥΜΠΕΤΡΟ
Σήμερα την ονομάζουν απλά Λίμνη. Βρίσκεται στη βουνοκορφή του Σύμπετρου, κοντά στις εγκαταστάσεις των ραντάρ. Πολλές βουνοκορφές, όπως αυτή, φέρουν την ονομασία λόγω των κοιλοτήτων που σχηματίζονται στην κορυφή, στις οποίες λιμνάζουν τα βρόχινα νερά και φαίνονται σα λίμνες.
η Αβδελλολίμνη το Φεβρουάριο
Την πρώτη αποτύπωση με το όνομα Αβδελλολίμνη τη βλέπουμε στα Κώια του Ιάκωβου Ζαρράφτη: "μικρά τις κοιλάς εν η αποκατασταλάζουσιν όλα τα πέριξ βρόχινα ύδατα, δι' ων αποτελείται λίμνη, διατηρούμενη πολλάκις από έτους εις έτος, ένθα θα γίνονται βδέλλαι, διο λέγεται Αβδελλολίμνη".
η Αβδελλολίμνη τέλη Νοεμβρίου
Η λίμνη αποξηραμένη

Η ονομασία όμως μάλλον από το φυτό αβδελλιά, η=αγραπιδιά (στη Χίο υπάρχει τοπωνύμιο Αβδελλόλακος από το φυτό Αβδελλιά), ή από το φυτό πτελέα>φτελιά+λίμνη με προθεματικό ΄α, και παρετ. προς τη λέξη βδέλλα>αβδέλλα (πρβ. το τοπωνύμιο Αβδελλοκουκκιά).
Σ'αυτόν τον ιδιαίτερο υδροβιότοπο φιλοξενούνται πολλές μορφές ζωής, χλωρίδας και πανίδας. Φλεβάρη μήνα έχουμε γίνει μάρτυρες στην αναπαραγωγή δεκάδων ζευγαριών βατράχων στην περιοχή της λίμνης, αλλά επίσης έχουμε ανακαλύψει πολλά είδη μανιταριών, λουλουδιών και σπάνιων φυτών γύρω από τη Λίμνη.
ένα πολύ σπάνιο για την Κω είδος κρόκου-Crocus-robertianus
πολλά μανιτάρια διαφορετικών ειδών
Romulae tempskyana, στην Κω τις λέμε καστανιές (άκουσα μία ιστορία ότι την περίοδο της κατοχής έτρωγαν τους βολβούς τους για να χορτάσουν)
λευκός μανδραγόρας
Σε πολύ μικρή απόσταση από την Αβδελλολίμνη, υπάρχει ακόμη μία εποχική λίμνη, μικρότερη σε μέγεθος αλλά πολύ ιδιαίτερη καθ'ότι γεμίζει με νεραγκούλες (ένα είδος νούφαρου) αλλά και γυρίνους. Σε καταγραφή υγρότοπων που έκανε ομάδα του WWF κατέγραψε τα  εξής: Άγνωστος υγρότοπος ακόμα και για τους περισσότερους Κώες, η Αβδελόλιμνη καταγράφηκε με φωτοερμηνεία δορυφορικών εικόνων, στο πλαίσιο του προγράμματός μας και της δόθηκε ο κωδικός KOS014. Πρόκειται για μια εποχική λιμνούλα λίγο μεγαλύτερη από 3 στρέμματα που βρίσκεται στα ανατολικά του όρους Σύμπετρο. Ήμασταν τυχεροί που την πετύχαμε γεμάτη νερό και ζωή! Όλη η επιφάνεια της λίμνης ήταν καλυμμένη με με ανθισμένες νεραγκούλες και ήταν γεμάτη γυρίνους. Προβληματιστήκαμε όμως που ακόμα και σε ένα τέτοιο ξεχωριστό τόπο μακριά από ανθρώπινες δραστηριότητες, στην κορυφή του βουνού, υπήρχαν επιχωματώσεις.
γυρίνοι (οφείλω να πω κανείς μας δεν είχε ξαναδεί)
Οι περισσότεροι υγρότοποι της Κω δέχονται μεγάλες πιέσεις από την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία η δραστηριοποίηση  των ιδιαίτερα δυναμικών ανθρώπων και ομάδων του νησιού που με μεγάλη επιμονή και αγάπη φροντίζουν για τη διατήρησή τους και των οποίων τις εθελοντικές προσπάθειες προσπαθούμε να στηρίξουμε μέσα από το πρόγραμμα των νησιωτικών υγρότοπων.
νεραγκούλες
Πηγή: WWF, Αβδελόλιμνη: μια λίμνη στην Κω υπό το άγρυπνο μάτι εθελοντών
Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω-Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου