Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΠΗΓΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ

ΠΗΓΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ
Μία από τις πάμπολλες πηγές της Αντιμάχειας είναι η πηγή Χατζόγλου. Το μόνο που γνωρίζαμε γι' αυτήν την πηγή είναι ότι βρίσκεται κοντά στο Κάστρο της Αντιμάχειας, για την ακρίβεια στα πρανή του οροπεδίου του Σώχωρου όπου και το ιπποτικό Κάστρο.

 
















Η προσπάθειά μας να την ανακαλύψουμε με βάση τα γραφόμενα του Γ. Μαστορόπουλου στο "Αντιμάχεια Κώα" ήταν ανεπιτυχής. Σταθήκαμε, όμως, τυχεροί και συναντήσαμε το Μανόλη Καθοπούλη, ένα 15χρονο τότε παιδί, ο οποίος με μεγάλο ενθουσιασμό προθυμοποιήθηκε να μας οδηγήσει στην πηγή (την οποία, σημειωτέον, δε θα τη βρίσκαμε ποτέ χωρίς τη βοήθειά του).
Όπως και σε αρκετές άλλες πηγές της περιοχής της Αντιμάχειας, παρατηρείται το τυπικό στοιχείο της απλής αβαθούς τοξωτής επίστεψης του κρουνού η οποία διαμορφώνεται στο μέσο κτιστού αναλημματικού τοίχου. Το νερό τρέχει σε κτιστή γούρνα μήκους 4-6 μέτρων. Η πηγή είναι καλά κρυμμένη ανάμεσα στις καλαμιές.
ο Μάνος Μαστρογιώργης μας δείχνει την τοξωτή επίστεψη του κρουνού
Σύμφωνα με τα Τοπωνυμικά του Σκανδαλίδη αλλά και του Ζάρακα, η πηγή αλλά και η περιοχή ονομάζονταν Χαζόγλου και η ονομασία προήλθε από τον ιδιοκτήτη (προφανώς Τούρκου-haci=Χατζη-που θα πει προσκυνητής). 
Συνέβαινε συχνά, η πηγή αλλά και η περιοχή να φέρει το όνομα του κτήτορα στη γενική πτώση=του Χα(τ)ζόγλου. Η συγκεκριμένη αναφέρεται ως πεδινή τοποθεσία βορείως του κάστρου των Ιπποτών όπου υπάρχει και βρύση με τρεχούμενο πόσιμο νερό.

Πληροφορίες: Αντιμάχεια Κώα, 2002, Γ. Μαστορόπουλος
Τοπωνύμια της Νήσου Κω, Νικολάου Ζάρακα
Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω- Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου