Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΠΗΓΗ ΚΥΜΜΑΡΙ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ

ΠΗΓΗ ΚΥΜΜΑΡΙ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ
Νότια του χωριού της Αντιμάχειας βρίσκεται η πηγή Κυμμάρι, μία από τις πιο εντυπωσιακές πηγές του χωριού.
Μας οδήγησε εκεί ο Κυριάκος Παππούλης, στην προσπάθειά μας να καταγράψουμε όσο περισσότερες πηγές γίνεται στο χωριό.
Βρεθήκαμε σ' ένα πανέμορφο περιβόλι γεμάτο εσπεριδοειδή, πολύ περιποιημένο από κάποιον μερακλή ιδιοκτήτη.
Συνήθως στις πηγές υπάρχει κτιστή διαμόρφωση με γούρνες ή μικρές στέρνες, κατά κανόνα επιμήκεις, για τη συγκέντρωση του ρέοντος ύδατος και το πότισμα των ζώων.Μερικές φορές έχει σχηματιστεί τεχνητή στοά (κτιστή γαλαρία), η οποία προχωρεί σε βάθος μέσα στο έδαφος, όπως συμβαίνει κι εδώ αλλά και στα Πωριά.
Η χτιστή γαλαρία ήταν κλειστή με πόρτα και κλειδωμένη με λουκέτο, με αρκετές ενημερώσεις-προειδοποιήσεις, όπως π.χ. να μην βγάλουμε το σύρμα από το σωλήνα, να μην παίρνουμε νερό τις απογευματινές ώρες όπως επίσης και πως για την καταλληλότητα του νερού δεν ευθύνεται ο ιδιοκτήτης. Αυτό, το τελευταίο αφήνει κάποια ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι πόσιμο το νερό.

Μπροστά ακριβώς από την πηγή, υπάρχει πολύ μεγάλη δεξαμενή.
Παρά την προειδοποίηση για την καταλληλότητα του νερού, υπάρχει χαραγμένη παρότρυνση σε ξύλο "Πιέτε Κύριοι και ευλογήσατε τον Πλάστη".
Η πηγή καταγράφηκε επί Ιταλοκρατίας από τους κατακτητές με το όνομα Cimmari-Antimachia, ανάμεσα σε 25 συνολικά πηγές στο νησί, ως ένας από τους σημαντικούς υδάτινους πόρους της Κω.
Σύμφωνα με τα Τοπωνύμια του Ζάρακα, το Κυμμάρι είναι πεδινή τοποθεσία, νότια της τοποθεσίας Πλάτανος, στην οποία πιθανώς να υπήρχαν παλαιότερα κούμαρα. 
(Η κουμμαριά=κυμμαριά από το "κύμαρος").
Επίσης, στο περιβόλι με τα εσπεριδοειδή υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις, μικρά αγαλματίδια, αλλά και παρακκλησεις να σεβαστούμε το χώρο και το περιβάλλον.



Πληροφορίες: Αντιμάχεια Κώα, 2002, Γ. Μαστορόπουλος
Τοπωνύμια της Νήσου Κω, Νικολάου Ζάρακα
Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω- Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου