Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΝΑΥΑΓΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙ

ΝΑΥΑΓΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙ
Ένα ναυάγιο Γερμανικού μεταγωγικού πλοίου μπορείτε να δείτε πολύ κοντά στην ακτή, στην περιοχή Πίθος στο Μαρμάρι. Πρόκειται, συγκεκριμένα,για το μεταγωγικό F 131 που βυθίστηκε στις 20.10.1943 στην ακτή του Μαρμαρίου από τη Βρετανική τορπιλάκατο MTB 307.
Το ναυάγιο έχει εξοκείλει στην παραλία σχεδόν, και διαβρωμένο πια από τη σκουριά και την αρμύρα  βυθίζεται όλο και περισσότερο από χρόνο σε χρόνο μέσα στην άμμο. Για 70 ολόκληρα χρόνια διηγείται την ιστορία του στους λουόμενους, μια ιστορία του Β' παγκοσμίου πολέμου για την ημέρα που οι Γερμανοί έκαναν απόβαση στην Κω και για το πώς βυθίστηκε 17 μέρες μετά.

Ο αποβατικός στολίσκος αποτελούνταν συνολικά από 5 ατμόπλοια, 9 αποβατικά, 4 ναρκαλιευτικά, 2 ναρκοθέτιδες, μερικά ταχύπλοα και 2 εξοπλισμένα ψαροκάϊκα, που μετέφεραν συνολικά 1.000-1.200 άντρες υπό τις διαταγές του υποστράτηγου Φρίντριχ Μύλλερ.
Στις 3 Οκτωβρίου 1943, τις πρώτες πρωινές ώρες τα παρατηρητήρια της Καλύμνου εντόπισαν τον αποβατικό στολίσκο, αλλά τον εξέλαβαν ως συμμαχική νηοπομπή με εφόδια. Η γερμανική επιχείρηση αιφνιδιαστικής κατάληψης της Κω (Unternehmen Eisbär = Επιχείρηση Πολική Άρκτος) προέβλεπε απόβαση σε τρία σημεία της ακτής.
Η Ομάδα Μάχης φον Ζάλντερν ανέλαβε την κύρια προσπάθεια κατάληψης του νησιού και έπρεπε να αποβιβαστεί στη βόρεια ακτή, νότια του Μαρμαρίου. 
Μέχρι την τελευταία στιγμή οι Βρετανοί θεωρούσαν ότι ο αποβατικός στολίσκος ήταν δική τους εφοδιοπομπή και επέτρεψαν στις γερμανικές δυνάμεις να αποβιβαστούν ανενόχλητες. Μόνο μία ιταλική τορπιλάκατος, που περιπολούσε μεταξύ Ψερίμου και Κω, αντιλήφθηκε την τελευταία στιγμή τα γερμανικά αποβατικά και έριξε τις τορπίλες της, αλλά χωρίς επιτυχία.
Τελικά, οι μόνες απώλειες σκαφών που είχαν οι Γερμανοί ήταν
α) το συγκεκριμένο  μεταγωγικό F 131  που βυθίστηκε στις 20-10-1943 στην ακτή του Μαρμαρίου από τη Βρετανική τορπιλάκατο MTB 307 και
β) Ένα  μικρό βοηθητικό σκάφος από την εποχή του ΒΠΠ που βρίσκεται βυθισμένο σχετικά κοντά στο σημείο της απόβασης αλλά προς τη μεριά της πόλεως της Κω και αν και έχουν γίνει καταδύσεις σε αυτό από ντόπιους αυτοδύτες δεν γνωρίζουμε κάτι για την ταυτότητά του.
Άλλες πηγές αναφέρουν το αποβατικό-μεταγωγικό πλοίο ως Motozattaro, από την ιταλική λέξη zattera που σημαίνει πλατφόρμα, σχεδία.
Επίσης, προφορικές μαρτυρίες θέλουν το Γερμανικό πλοίο F131 να βυθίστηκε από το "ΑΒΕΡΩΦ", αυτό, όμως, δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί από την έρευνά μου. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι βυθίστηκε από τη Βρετανική τορπιλάκατο MTB 307 και από τον κ. Γιάννη Τρικοίλη, που έχει ασχοληθεί πολύ με τη Μάχη της Κω και τα δύο γερμανικά ναυάγια.
Πηγή και περαιτέρω πληροφορίες για την απόβαση των Γερμανών και τη Μάχη της Κω:  http://greeceww.blogspot.gr/2014/06/1943.html
http://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205211440
Μάχη της Κω: http://greeksurnames.blogspot.gr/2011/10/blog-post_7165.html
http://vhatzivasileiou.blogspot.gr/2011_11_01_archive.html
Γερμανική απόβαση στo Μαρμάρι: http://www.dikaiosnet.gr/Pyli/marmari/marmari.htm
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου