Κυριακή 5 Απριλίου 2015

SIMULACRUM, ΦΥΣΙΚΑ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΒΡΑΧΟΥΣ, Ή ΞΥΛΟ

SIMULACRUM, ΦΥΣΙΚΑ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΒΡΑΧΟΥΣ, Ή ΞΥΛΟ
Ξύλο με μορφή δελφινιού στο Μαστιχάρι (το δικό μου Simulacrum)
Στην αρχή γινόταν ανεπαίσθητα. Κατά τη διάρκεια των πεζοποριών μας στο νησί, συναντούσαμε βράχια, κυρίως, με ανθρώπινη μορφή ή μορφή ζώου. Περνούσαμε πολλή ώρα παραταγμένοι οι πεζοπόροι στη σειρά να δούμε αυτό που έβλεπε το εκπαιδευμένο μάτι κάποιου άλλου. "Κοίτα, είναι προφίλ, εδώ το μάτι, εδώ το στόμα.." Κι ύστερα τα μάτια προσαρμόζονται και αποκαλύπτεται μπροστά σου η μορφή του ζώου ή του ανθρώπου που η φύση μοναδικά έχει δημιουργήσει και θυμίζει τους προϊστορικούς ανθρωπόμορφους μεγάλιθους ανά τον κόσμο.
Βράχος με μορφή ζώου στην Ατσιγγάνα
Κάποτε, οι εικόνες αυτές απέκτησαν και όνομα. Ένας συμπεζοπόρος, ο Δημήτρης Μωραΐτης μας εξήγησε ότι οποιαδήποτε ανθρωπόμορφη ή θηριόμορφη πέτρα λέγεται Simulacrum από το λατινικό Simulacrum-Simulacra (που προφανώς σημαίνει ομοίωμα-όπως και similarity στ' αγγλικά θα πει ομοιότητα).
ανθρωπόμορφο λιοντάρι κοντά στο Κοκκινόνερο (στο αριστερό μάτι βλέπω και βλεφαρίδες)-Στο Simulacrum μας οδήγησε ο Δημήτρης Μωραΐτης
Από τα προϊστορικά χρόνια οι άνθρωποι έβλεπαν μορφές στην πέτρα και θεωρούσαν ότι πρόκειται για θεούς. Σε κάθε περίπτωση, η φύση μερικές φορές σοκάρει ευχάριστα με τη λεπτομέρεια με την οποία σμιλεύει τα γλυπτά της.
Παλιότερα υπήρχαν άνθρωποι που ασχολήθηκαν με το θέμα και προσπάθησαν να καταγράψουν όλα τα "πέτρινα πρόσωπα" (stone faces) επί γης, είτε κυνηγώντας το μεταφυσικό, το περίεργο, ή το μυθικό.
το λιοντάρι (βρυχάται με το στόμα ανοιχτό προς τον ουρανό) -Παραλία Προφήτη Ζαχαρία
Στην Κω, έχουμε συναντήσει δεκάδες Simulacra. Δεν τα βλέπουν όλοι, ακόμη κι αν υποδείξεις που βρίσκεται το στόμα ή το μάτι, ή το πρόσωπο ολόκληρο. Χρειάζεται εξάσκηση το μάτι. Όταν αρχίσεις να τα βλέπεις, η βόλτα στο βουνό αποκτά άλλη σημασία. Κάθε πεζοπόρος έχει κάποιο αγαπημένο Simulacrum, συνήθως τους δίνουμε και όνομα.
Ο λύκος που ουρλιάζει-Το Simulacrum του πεζοπόρου Βαγγέλη Μακράκη, περιοχή Άγιος Νεκτάριος
Αν μου πείτε ότι, έστω και μετά από προσπάθεια, καταφέρατε να δείτε την ομοιότητα που ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει με κάποιο πρόσωπο ή ζώο, φανταστείτε πόσο εύκολα θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ιστορίες που να συνοδεύουν αυτές τις εικόνες για φτάσουμε στο σημείο να οδηγούμε ανθρώπους, ντόπιους ή τουρίστες για να δουν από κοντά αυτά τα "γλυπτά" της Φύσης. 
Ακρωτήρι Κρίκελος-ίσως, η περιοχή με τα περισσότερα simulacra-Μας οδήγησε εκεί ο Δημήτρης Αντωνούρης 
Η Φύση, αν την αφήσουμε, έχει πολλές ιστορίες να μας πει.. Στους βράχους. στο ξύλο, στα δέντρα..
Το Simulacrum στο οποίο μας οδήγησε ο Κωνσταντίνος Κωστογλάκης-περιοχή Αγίου Φωκά
Φυσικές διεργασίες εκατομμυρίων ετών, η βροχή και ο αέρας μας προσφέρουν ανεκτίμητο θέαμα. Άλλωστε, οι βράχοι και το ξύλο είναι "ζωντανοί" οργανισμοί.Ζουν, αρρωσταίνουν, γερνάνε, πεθαίνουν. (http://www.mnmuseumofthems.org/Faces/intro.html)
simulacra στην περιοχή των Θερμών
Κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου