Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΣΙΓΟΚΡΕΒΑΤΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΣΙΓΟΚΡΕΒΑΤΑΣ
Τι περίεργο όνομα γι' αυτό το μικρό εκκλησάκι μέσα στο κέντρο της πόλης που είμαι σίγουρη πως σχεδόν κανείς δεν ξέρει...
Άγνωστο πώς κληρονόμησε αυτό το παράδοξο επώνυμο, εκτός κι αν σχετιζόταν με κάποιο επονομαζόμενο κτήτορα (αναφέρεται και ως Σιγοκρεβαττάς).
Το εκκλησάκι βρίσκεται σε ερειπιώδη μορφή από το σεισμό του 1933 στο κέντρο της Κω στην οδό Ιπποκράτους, απέναντι από την παλιά Μητροπολιτική Οικία.
Συνορεύει με την Ανατολική Αρχαιολογική Ζώνη του λιμένα, για την ακρίβεια, θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος ότι ανήκει σ'αυτήν.
Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Μεσημβρίας Εμμανουήλ Καρπάθιο, από το 1947 που εγκαταστάθηκαν στο οίκημα της παλαιάς Μητρόπολης, άρχισαν έναν αγώνα για να περισώσουν τον υπάρχοντα χώρο του ναϊδρίου και τα "εν αυτώ" ιερά από τη βεβήλωση. Αναφέρει με αγανάκτηση ότι το ναΐδριο έχει οδυνηρή όψη εξαιτίας ενός κάκιστου γείτονα, τον οποίο κατονομάζει και φτάνει στο σημείο να αναφέρει ότι κάποιοι περίοικοι, μη έχοντας στα σπίτια τους μέσα αποχωρητήρια μάλλον χρησιμοποιούσαν κάποιον από τους χώρους ως ένα. Μέχρι το 1966 οι προσπάθειές του Καρπάθιου επέφεραν μόνο μια σχετική βελτίωση έξω από το Άγιο Βήμα.
Στο ιερό στη θέση της Αγίας Τράπεζας υπάρχει ορθογώνιος ενεπίγραφος βωμός που στηρίζεται πάνω σε κυλινδρικό βωμό με βουκράνια.
μεταξύ άλλων... η επιγραφή .."Υιού του Πελεγρίνου.." αναγράφεται στον μαρμάρινο βωμό
Τότε το ναΐδριο προσονομαζόταν "Άγιος Γεώργιος ο φτωχός" προς διάκριση από το ναό Αγίου Γεωργίου, Μητροπολιτικού Ναού. (?)
Παραθέτει δε, επιστολή προς την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου που την υπογράφει ο ίδιος (ο Κώου Εμμανουήλ), στις 20-10-1964, με την οποία ζητά να σταματήσει η οικογένεια.... να καταπατά και να βεβηλώνει το ναΐδριο του Αγίου Γεωργίου, να διαχωριστεί το όποιο κομμάτι τους ανήκει με πλίνθινο τοίχο έτσι ώστε να εξασφαλιστεί με τρόπο απαραβίαστο το ιστορικό αυτό μνημείο και να παραμένει αβεβήλωτο και καθαρότατο. Ζητά, επιπλέον να του αναφέρουν αν η εν λόγω οικογένεια μετακίνησε και την Αγία Τράπεζα.
το εικονοστάσι
Πολλά αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη βρίσκονται στο χώρο του ναϊδρίου αλλά και αρκετά σπαράγματα τοιχογραφιών.
το υποστεγασμένο ναΐδριο όπως φαίνεται από το μπαλκόνι της παλιάς μητροπολιτικής οικίας 
Ελάχιστοι γνωρίζουν αυτό το ναΐδριο αν και βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο, ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν την ονομασία του, κανείς απ'όσο ξέρω δεν γνωρίζει την προέλευση της ονομασίας αλλά το καντηλάκι ανάβει κάποιες φορές.
Πηγή: "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου