Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΥ

ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΥ
Μετά από το Σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας και τις Σπηλιές στο Χιλάνδρι, έφτασε η ώρα ν' ασχοληθώ μ'αυτές τις υπέροχες σπηλιές στο χωριό της Κεφάλου. Το τοπίο με τις δεκάδες λαξευμένες σπηλιές μοιάζει με την Καππαδοκία και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι είναι μέσα στο χωριό, για την ακρίβεια κάτω από το Μύλο του Παπαβασίλη (ή Παπασεβαστιανού).
Η διάτρητη γη κρύβει πολλές εκπλήξεις. Πρόκειται για συμπλέγματα από σπηλιές με στοές και γαλαρίες που ενώνονται μεταξύ τους και μοιάζει η φύση να κάνει γλυπτική. Η γεωλογική διαμόρφωση αποδίδεται στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, όπως και στην περίπτωση της Καππαδοκίας.
Παραθέτω τις πληροφορίες που ευγενικά μου παραχώρησε ο Γεωδίφης. "Το υλικό ειναι ηφαιστειακό και προήλθε από τις εκρήξεις που διαμόρφωσαν τον κόλπο της Κεφάλου. Είναι ηλικίας τουλάχιστον 550.000 χρόνων. Ονομάζεται τόφος πρόκειται για πυροκλαστικό ίζημα το οποίο προέρχεται από την απόθεση του υλικού που εκσφενδονίζεται κατά τον παροξυσμό ενός ηφαιστείου. Οι τόφοι εμφανίζουν γενικά στρώση η οποία οφείλεται είτε στον μηχανισμό απόθεσης των ηφαιστειακών αναβλυσμάτων είτε στη διεργασία της διαγένεσης.
Σχετικά με τις σπηλιές της Κεφάλου στον συγκεκριμένο γεωλογικό σχηματισμό (αποκαλείται πυροκλαστική ακολουθία Κεφάλου) , είναι ως επι το πλείστον τεχνητές και χρησίμευαν για να προστατεύουν τα ζώα τους (από κλεψιά, υψηλές θερμοκρασίες κα). "
Τώρα βέβαια εμείς είδαμε και μερικές σπηλιές να χρησιμοποιούνται και σαν αποθηκευτικοί χώροι, για να μην πω σαν χώροι ρίψης απορριμάτων.
Οι περισσότερες από τις τεχνητές σπηλιές είναι πολύ ενδιαφέρουσες κατασκευές, έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από όσους τις έχουν επισκεφθεί και μάλιστα πρόσφατα στην παγκόσμιας εμβέλειας Φινλανδική ταινία "Περιπέτεια στο Αιγαίο", ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας  διαδραματίστηκε σ' αυτό ακριβώς το σημείο.
Επίσης, τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέα από το εσωτερικό αυτών των σπηλιών προς τον κόλπο της Κεφάλου, το Καμάρι αλλά και το Καστρί. 
Παρόμοιες σπηλιές υπάρχουν σε όλη την Κέφαλο όπως για παράδειγμα αυτές που συναντήσαμε στην επιστροφή μας από πεζοπορία στο Χάρακα.
Πηγή: Γεωδίφης 
Σχετικοί σύνδεσμοι: http://www.discoveringkos.com/2013/10/caves-and-rock-formation-just-below.html
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου