Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΟΣΚΟΠΙΑΝΟΣ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΟΣΚΟΠΙΑΝΟΣ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ
Δυτικά του Ενοριακού ναού της Αγίας Τριάδας και σε μικρή απόσταση βρίσκεται το υπέροχο εκκλησάκι του Χριστού Μοσκοπιανού (Μεταμόρφωση Σωτήρος). Γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.
Το ξωκκλήσι αυτό είδε ο L.Ross κατά την περιήγησή του στο νησί της Κω το 1844 μαζί με την Παναγία το Προσκύνημα.Πρόκειται για ξωκκλήσι αφιερωμένο στο Χριστό που πήρε το προσωνύμιό του από το όνομα του ιδιοκτήτη. Ο Χριστός του Μοσκοπιανού>Χριστός Μοσκοπιανός. Πρβ. το τοπωνύμιο της  Τήλου Μισκοπιανός που ακούγεται και ως Μεσκουπιανός, επίσης στη Νίσυρο υπάρχει η θέση Μισκουπιανού,του (Νικιά) και στη Σύμη απαντά το όνομα Μοσχοβία>Μοσχοβιανός.
Ο Χριστόδ.Παπαχριστοδούλου συνδέει το τοπωνύμιο της Νισύρου με τη λέξη Πισκοπή, η μεσαιωνικό όνομα της Τήλου, και το εθνικό Πισκοπιανός, αυτός που κατάγεται από την Πισκοπή. Αν είναι έτσι, πρέπει να υποθέσουμε ότι κάποιος Πισκοπιανός (>Μισκοπιανός>Μοσκοπιανός) που ζούσε στην Κω ήταν ο κτήτορας της εκκλησίας.
Ο Ζάρακας αναφέρει την περιοχή Μοσκοπκιανός (ο), ως πεδινή τοποθεσία μέσα στην ενορία της Αγ. Τριάδας, στην οποία υπάρχει και πηγάδι με πόσιμο νερό.
Ο Μαστορόπουλος δε, κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο πηγάδι: "Υπάρχουν περιπτώσεις κατακόρυφων πηγαδιών, όπως το αρχαίο μαρμαρόκτιστο πηγάδι πλησίον της Εκκλησίας του Χριστού Μοσκοπιανού μέσα στον οικισμό".
Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχουν αρχαίοι κίονες με κιονόκρανα και άλλα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη.
Πηγή:
Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω- Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη
Τοπωνύμια της Νήσου Κω, Νικολάου Ζάρακα
"Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)
Αντιμάχεια Κώα, 2002, Γ. Μαστορόπουλος
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου