Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ, ΚΕΦΑΛΟΣ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ, ΚΕΦΑΛΟΣ

Την πρώτη φορά που είδα την πινακίδα "Κατά Beach", αυτήν την όμορφη πινακίδα-τη στολισμένη με κοχύλια-λίγο πριν τον Άγιο Θεολόγο στην Κέφαλο, νόμιζα απλά ότι το βέλος από άμμο έδειχνε προς τα δεξιά "κατά" την παραλία.
Οι πινακίδες με τα βέλη από κοχύλια, χαλίκι και άμμο μας οδήγησαν σε μια υπέροχη παραλία με λευκή άμμο και κύμα, έμοιαζε κάπως με το Κοχυλάρι αλλά σε πιο μικρό μέγεθος.
Την ανακάλυψα τέλη Σεπτέμβρη του 2012 παρέα με τη Χρυσούλα και την Αρετή και μια μεγάλη πιτσιρικαροπαρέα, καθώς τότε είχαμε βαλθεί να εξερευνήσουμε κάθε παραλία του νησιού. Η εικόνα της παραλίας τότε ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που είδα χθες μέσα Αυγούστου.
η παραλία "Κατά" 30-9-2012
η παραλία "Κατά" 19-8-2015
Οι ομπρέλες έχουν αυξηθεί από 5 σε 30 περίπου και γενικώς υπάρχουν πολλές αλλαγές στις εγκαταστάσεις αλλά η παραλία παραμένει πανέμορφη.
Η παραλία "Κατά" προσφέρει απίστευτες εναλλαγές τοπίου σε μικρή απόσταση. Με το που θα βγεις στην παραλία υπάρχει ατέλειωτη αμμουδιά.
Αν κατευθυνθείς προς τα αριστερά θα συναντήσεις τεράστιες πέτρες.
Αν πας προς τα δεξιά θα συναντήσεις χαλικάκι μικρό, και απίστευτες ξυλοσυνθέσεις.
Η παραλία Κατά πήρε το όνομά της από το ομώνυμο Ακρωτήρι Κατά. Επειδή φαίνεται λίγο παράξενη ετυμολογικά η περιοχή Κατά, μάλλον πρόκειται για γενική πτώση "του Κατά", πιθανόν όνομα ή παρατσούκλι ιδιοκτήτη κάποιου ακινήτου της περιοχής. Το όνομα "ο Κατάς", μπορεί να είναι και παραλλαγμένο λόγω, ίσως, κακοηχίας, δηλ. να είναι "ο Κατέας', ή "ο Κατιάς".
Σύμφωνα με το Ζάρακα η περιοχή (του) Κατά είναι μία παραλιακή πεδινή τοποθεσία περίπου έξι χιλιόμετρα δυτικά του χωριού της Κεφάλου, στην οποία υπάρχουν κατάλοιπα κτιρίων.
Η περιοχή διαθέτει μεγάλη ποικιλία από πετρώματα, απολιθωματοφόρες θέσεις, απολιθώματα σε βράχια, κοχύλια και ευφάνταστους λουόμενους.
Το "Ναυάγιο"
Την πρώτη φορά που φτάσαμε στου "Κατά" περπατήσαμε δεξιά της παραλίας με σκοπό την εξερεύνηση και την εύρεση κοχυλιών. Αντ' αυτών, μας περίμενε μια έκπληξη- πέσαμε πάνω σ' ένα μίνι ναυάγιο, ένα σκάφος "ξεβρασμένο" σχεδόν στην ακτή. Εκείνη την πρώτη φορά, το ναυάγιο έμοιαζε σχετικά πρόσφατο.
                                                      2012
Η ιστορία ύστερα από προφορικές μαρτυρίες ντόπιων έχει εν συντομία ως εξής: Πριν πέντε περίπου χρόνια νεαρός Κεφαλιανός "δανείστηκε" το σκάφος από την Κάλυμνο, έκανε μία απόδραση ως το Άγιον Όρος και κατέληξε κακήν κακώς στην παραλία Κατά. Έκτοτε το σκάφος εγκαταλείφθηκε στη φθορά και στην αρμύρα της θάλασσας. Αν αναζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη, αν αποζημιώθηκε, σε τι κατάσταση ήταν το σκάφος πριν 5 χρόνια όταν έφτασε στου Κατά, υπάρχουν αρμόδιοι που φαντάζομαι ασχολήθηκαν. Για μας είναι ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό θέμα κι αν το συνδυάσετε με ηλιοβασίλεμα, το θέαμα είναι μοναδικό.
2015.
Πηγή: Νικολάου Αθ. Ζάρακα-Τοπωνύμια της Νήσου Κω (Κωακά, τόμοι Α+Β')
Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη-Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου