Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΥΧΤΟΚΟΡΑΚΕΣ (nycticorax nycticorax), ΚΕΦΑΛΟΣ

ΝΥΧΤΟΚΟΡΑΚΕΣ (nycticorax nycticorax), ΚΕΦΑΛΟΣ
Μπορεί το όνομά του να παραπέμπει σε κόρακα, όμως δεν είναι. Είναι ένας πανέμορφος ερωδιός. Ο Νυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax) είναι ένας ερωδιός που ζει σε μικρές αποικίες. Είναι το μοναδικό νυχτόβιο είδος, της οικογένειας του, στην Ευρώπη γι' αυτό δεν είναι συχνή η παρατήρηση του. Γιατί εμφανίζεται μόνο τη νύχτα, εκτός κι αν τρομάξει όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Σε απομακρυσμένο από το χωριό της Κεφάλου πευκοδάσος τους ξετρυπώσαμε κοντά στο Βριόκαστρο και πέταξαν τρομαγμένοι, ασυνήθιστοι στην ανθρώπινη παρουσία, σε μεγάλες ομάδες.
Ο Νυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax - Νυχτοκόρακας ο νυχτοκόρακας) είναι ένας κοινός ερωδιός με κοσμοπολίτικη εξάπλωση. Ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων (Ciconiiformes), στην οικογένεια των Ερωδιίδων (Ardeidae) και το Γένος Νυχτοκόρακας (Nycticorax). Είναι μερικώς μεταναστευτικό είδος, στις περιοχές φωλιάσματος όπου συμβαίνει αυτό φτάνει τον Μάρτιο και αναχωρεί γύρω στον Σεπτέμβριο.
Του αρέσουν οι περιοχές που έχουν γλυκά νερά με μικρό βάθος και πλούσια βλάστηση στις όχθες. Μπορούμε να τον συναντήσουμε στους καλαμιώνες που βρίσκονται στις όχθες λιμνών, ποταμών, ελών και σπανιότερα σε λιμνοθάλασσες. Το περίεργο εδώ είναι ότι στην περιοχή υπήρχε θάλασσα, το Kavo Paradiso αλλά πουθενά γλυκό νερό.
Οι φωνές τους έμοιαζαν με κοάσματα και για αρκετή ώρα πίστευα πως είχαμε να κάνουμε με βατράχια. Μάλλον οι δικές μας οι ομιλίες τα τρόμαξαν και πέταξαν μακριά από τις φωλιές τους για λίγο μέχρι που απομακρυνθήκαμε. Από τα όσα διάβασα μάλλον η παρουσία τους είναι σπάνια σε περιοχές όπως το Βριόκαστρο της Κεφάλου.
ενήλικος νυχτοκόρακας
ανήλικος νυχτοκόρακας
Πηγή:wikipedia
ευχαριστώ την ομάδα ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ στο facebook και τους χρήστες 
Dim Krj και Manolis Emmanuel Tzortzakakis για την αναγνώριση
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου