Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΝΕΜΩΝΗ, Actinia equina

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΝΕΜΩΝΗ, Actinia equina
Την είδα πρώτη φορά, περπατώντας παραλιακά από το Κοχυλάρι ως το Λιμνιώνα.'Εμοιαζε με ένα "μήλο" της θάλασσας, κολλημένο πάνω στο βράχο, έτσι κόκκινο που ήταν και γυαλιστερό. Ρώτησα δυο-τρεις ανθρώπους τι είναι αυτό το περίεργο αλλά δεν καταλήξαμε πουθενά κι έτσι αυθαίρετα το ονομάσαμε μαζί με τον κύριο Μάνο, "Μήλο της θάλασσας".
Το ξαναείδαμε κανένα χρόνο μετά στην παραλία του Σαρακηνού πάνω στο βράχο του Περιστεριώνα. Αναγνωρίσαμε το "Μήλο της θάλασσας" αλλά δεν το ψάξαμε περαιτέρω.
Με αφορμή μία ανάρτηση στις ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ, πληροφορήθηκα πως πρόκειται για Θαλάσσια Ανεμώνη, την Actinia equina. Αυτή η ανεμώνη έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει, μέσα ή έξω από το νερό. Κολλάει στα βράχια και για να μειώσει την έκθεση στον αέρα και να προστατευτεί από την αφυδάτωση και μαζεύει τα πλοκάμια της όταν αποτραβιούνται τα νερά. Όταν επιστρέφει η στάθμη στο κανονικό, βγάζει τα πλοκάμια της, τα οποία μπορούν να φτάσουν τα 192 σε αριθμό.
Την ονομάζουν, επίσης, ντομάτα της θάλασσας (pomodoro di mare) και στα αγγλικά beadlet anemone και τη συναντάμε σε κόκκινο αλλά και σε πράσινο χρώμα.
Καλό είναι να αποφεύγει κανείς να ακουμπάει τα πλοκάμια τους, γιατί έχουν δηλητήριο. Ήπιο μεν αλλά μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση. Δεν είναι λίγοι αυτοί αυτοί που καταλήγουν στο νοσοκομείο για ένεση κορτιζόνης από τσίμπημα θαλάσσιας ανεμώνης.
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου