Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΑΣΩΜΑΤΩΝ

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΑΣΩΜΑΤΩΝ
Στα ανατολικά της συνοικίας του Μπασιά ιδρύθηκε το 1901 το ελαιοτριβείο των Ασωμάτων, που ήταν το μεγαλύτερο για την εποχή εκείνη και απασχολούσε μερικούς εργάτες επί 4-5 μήνες. Το ελαιοτριβείο ανήκε στο Ναό των Ασωμάτων.
πανοραμική φωτο του ελαιοτριβείου των Ασωμάτων
Το ελαιοτριβείο διέθετε μεγάλους μυλόλιθους και δύο πιεστήρια. Μεγάλο τμήμα του εξοπλισμού σώζεται ως σήμερα.
Το ελαιοτριβείο λειτούργησε πολύ επιτυχώς για σχεδόν τριάντα χρόνια ως τις αρχές του Β'παγκοσμίου πολέμου. Το κατάστιχο ΠΖ'(=87) της Μητροπόλεως περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, από τη σελίδα 127 και μετά το "Βιβλίο Ελαιοτριβείου Ασωμάτων", όπου καταγράφονται τα έξοδα της οικοδομής του ελαιοτριβείου από τον Ιούνιο του 1901 και ακολουθούν οι λογαριασμοί της λειτουργίας του ελαιοτριβείου ως το 1911.
Με την ίδρυση του ελαιοτριβείου (1901-02) αυξάνονται τα έσοδα του Ναού, ο οποίος μπορεί τώρα να ενισχύει τα σχολεία με μεγαλύτερες εισφορές και να αναπτύσσει περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες.
Ο Ναός των Ασωμάτων δάνειζε χρηματικά ποσά σε φτωχούς ή πολύτεκνους οικογενειάρχες για να καλύψουν διάφορες ανάγκες. Άλλοι εξοφλούσαν τα χρέη τους με ξύλα που παρέδιδαν στο ελαιοτριβείο των Ασωμάτων, άλλοι με σταφύλια κ.ο.κ. Φτωχοί γεωργοί του Ασφενδιού καλλιεργώντας τα κτήματα,αμπέλια και ελαιώνες του Ναού εξοικονομούσαν τα στοιχειώδη, όπως για παράδειγμα, εξασφάλιζαν το λάδι της χρονιάς και αρκετά ημερομίσθια εργαζόμενοι στο ελαιοτριβείο των Ασωμάτων 4 έως 5 μήνες.
Μερικοί δανείζονταν ποσότητες λαδιού, για να τις επιστρέψουν όταν θα 'βγαζαν το δικό τους.
Τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ, όταν στα πρώτα χρόνια του πολέμου του 1940 οι Ιταλοί έκλεισαν τα 4 ελαιοτριβεία και την πρώτη χρονιά επέτρεψαν να λειτουργεί μόνο ένα, των Ασωμάτων, με ενοικιαστή το Φορτουνάτο Ραγούσα.
Εκείνα τα χρόνια, μερικές Κυριακές του χειμώνα, η εκκλησιαστική επιτροπή μοίραζε λάδι στους απόρους. 
Το ελαιοτριβείο των Ασωμάτων μαζί με τα περισσότερα ελαιοτριβεία της περιοχής έκλεισαν τη δεκαετία του 1970.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ελαιοτριβεία και τη λειτουργία τους, διαβάστε το Ασφενδιού της Κω του Μανόλη Κιαπόκα και τις Κωακές Καταγραφές από το Χθες του Θανάση Η. Γιωργαλλή
Πηγή: Το Ασφενδιού της Κω-Μανόλη Κιαπόκα
Σχετική ανάρτηση: ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΧΑΤΖΑΝΤΩΝΗ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ), ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου