Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΒΙΟΛΕΣ ΤΟΥ ΨΗΛΟΥ ΒΟΥΝΟΥ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ

ΟΙ ΒΙΟΛΕΣ ΤΟΥ ΨΗΛΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Στην πιο ψηλή κορυφή του όρους Δίκαιος της Κω, στα 846 μ. στο Ψηλό Βουνό, συναντήθηκα μ'αυτά τα μικρά θαυματάκια της φύσης που ονομάζονται βιόλες (viola).
Μάλλον ανήκουν στην υποκατηγορία της βιόλας Viola heldreichiana, κοινώς αγριοπανσές. 
Ο πανσές ήταν γνωστός από την αρχαιότητα (κατά μια άποψη αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι γνώριζαν τον αγριοπανσέ με την ονομασία «φλοξ»). 
Τον χρησιμοποιούσαν στην ιατρική από τον 16ο αιώνα σε περιπτώσεις παθήσεων του δέρματος. Το βότανο στα Αγγλικά ονομάζεται heartsease (ψυχική ηρεμία) και χρησιμοποιείται στη βοτανική ιατρική της Αγγλίας εδώ και εκατονταετίες. Στη λαϊκή ιατρική το χρησιμοποιούσαν σε επιληψία, άσθμα, δερματικές ασθένειες και έκζεμα (ιδιαίτερα στο παιδικό) και πίστευαν πως ελέγχει την νυκτερινή ούρηση των παιδιών.
Το θεωρούσαν επίσης παρηγορητικό για τις «πληγωμένες καρδιές».
Η πιο ενδιαφέρουσα πληροφορία που διάβασα σχετικά με τη βιόλα-πανσέ, είναι ότι εικάζεται ότι συνδέεται η λέξη "πανσές" με τη σκέψη, μιας και ετυμολογικά προέρχεται από τη γαλλική λέξη "penser" που σημαίνει σκέφτομαι. Ο Shakespeare ανέφερε την τρίχρωμη βιόλα και στον "Hamlet" (Άμλετ){"There's pansies, that's for thoughts"} και στο "Midnight's Summer dream" (Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας)
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου