Κυριακή 1 Μαΐου 2016

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΛΥΪΖΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΓΑΡΕΙΕΣ, ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΛΥΪΖΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΓΑΡΕΙΕΣ, ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ
Το εξωκκλήσι το Αγίου Γεωργίου βρίσκεται λίγο πριν φτάσουμε στο Μαστιχάρι, στα δεξιά του δρόμου, σε χαμηλότερο επίπεδο από το δρόμο.
Είναι γνωστό με την ονομασία Λιΐζος, ή Αγγαρειές ή Άη Γιώργης του Κάμπου.
Ανεγέρθη στα μέσα του 19ου αι. πάνω σε θεμέλια παλαιότερου ναού από τον Κωνσταντίνο Φαβάτση. 
Η φερόμενη παράδοση καθιστά τον χρόνο οικοδόμησης του παλαιότερου ναού άξιο ιδιαίτερων ιστορικών ερευνών.
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ξωκκλήσι ονομάζεται Αγγαρειές. Η ονομασία αυτή οφείλεται, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, στο γεγονός ότι την εποχή που χτιζόταν το "Κάστρο της Αντιμάχειας", αγγάρευαν τους κατοίκους της περιοχής σε φορτική εργασία. Το τοπωνύμιο έμεινε για να θυμίζει την αγγαρεία στην οποία υποβάλλονταν οι κάτοικοι της περιοχής.
Το υπάρχον εκκλησάκι ανοικοδομήθηκε το 1830 με δαπάνη του Κωνσταντίνου Φαβάτση. Το ξωκκλήσι κάθε χειμώνα πνιγόταν στο νερό καθώς βρίσκεται περίπου ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δρόμου. 
Κατά το 1961, ο εξ Αντιμάχειας δάσκαλός Ιωάννης Θωμά Σχουλλής, είχε την έμπνευση να προτείνει και να προτρέψει διάφορους γεωργούς της Αντιμάχειας-ντοματοπαραγωγούς-να ζητήσουν από τους πολτοβιομήχανους καφάσια, για να αφιερώσουν κάποιες ποσότητες ντομάτας στην επισκευή του εξωκκλησίου. Κι ενώ στους χωρικούς, λόγω της πληθώρας της παραγωγής, δύσκολα δίνονταν καφάσια, πείστηκαν οι επιχειρηματίες και έδωσαν μερικά καφάσια ντομάτας κι έτσι συνέλεξαν το ποσό των 2000 δρχ. Αυτό το μικρό κεφάλαιο, στο οποίο προστέθηκε ο ζήλος του Εφημερίου Μαστιχαρίου Εμμανουήλ Ναίσκε, συνετέλεσε ώστε το εκκλησάκι να επανέλθει στη Θεία λατρεία. Επιδιορθώθηκε τότε και το έδαφος του Εξωκκλησίου. 
Η ονομασία "Λυΐζος" αναφέρεται με πολλές διαφορετικές γραφές στα ονοματικά και τοπωνυμικά της Κω. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ως "Λυΐζος", "Λεΐζος", "Ληίζος" και πιθανότατα προέρχεται είτε από το όνομα Λοΐζος, είτε από εξέλιξη του βενετ, βαφτιστικού και κατόπιν επωνύμου Λοΐζος-->Αλοΐζος-->Αλεβίζος--> (Α)λε(β)ίζος, ή από το επώνυμο Λυγίζος.
Στον εξωτερικό χώρο του εξωκκλησιού υπάρχουν διάσπαρτα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη.
Επίσης, αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη βρίσκονται εντοιχισμένα στην πρόσοψη του εκκλησιδίου δεξιά της εισόδου.
Στο εσωτερικό του ξωκκλησιού υπάρχει μία ενεπίγραφη πλάκα, με την επιγραφή ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΙΣΤΡΙΑΝΑ? .
Επίσης, εντοιχισμένα βρίσκονται διάφορα μαρμάρινα διακοσμητικά στοιχεία με περίτεχνα σχέδια και σταυρούς.
Πηγή: "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)
Άλλες σχετικές αναρτήσεις για εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στην Κω:
1. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ
2. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΜΑΚΡΥΣ Ή Ο ΜΑΚΡΗΣ
3. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΠΕΗ
4. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΗΡΙΑΥΛΗΣ, Ή ΘΕΡΙΑΥΛΗΣ, Ή ΘΕΡΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΖΙΑ
5. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΧΩΣΤΟΣ, ΚΑΜΑΡΕΣ, ΣΚΟΤΕΙΝΗ, ΚΕΦΑΛΟΣ
6. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΣΙΓΟΚΡΕΒΑΤΑΣ
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου