Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΟΙ ΚΑΛΑΜΟΚΑΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ (Himantopus himantopus)

ΟΙ ΚΑΛΑΜΟΚΑΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ (Himantopus himantopus)
Η παρατήρηση πουλιών εξελίσσεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι. Σαφώς, εξηγείται πολύ εύκολα για ποιο λόγο υπάρχουν εκατομμύρια birdwatchers ανά τον κόσμο και γιατί αυτό το χόμπι κερδίζει διαρκώς έδαφος.
Οι περισσότεροι από μας, που ασχολούμαστε με τη φωτογραφία, όταν επισκεπτόμαστε την αλυκή της Κω μονοπωλούμαστε από τα φλαμίνγκος τα οποία είναι περισσότερα σε αριθμό και ίσως λίγο πιο εντυπωσιακά και επιβλητικά. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δεκάδες άλλα είδη πουλιών, πολύ ενδιαφέροντα και στην όψη και στην συμπεριφορά και σίγουρα χρήζουν παρατήρησης και φωτογράφησης.
Έτσι λοιπόν χθες, ασχοληθήκαμε με την παρατήρηση του καλαμοκανά. Το όνομά του, προφανώς, το πήρε από τα "σαν καλάμια κανιά του", δηλαδή από τα λεπτά και μακριά ποδαράκια του. Παλιότερα, τους βλέπαμε λίγους και μεμονωμένους στην Αλυκή, αλλά χθες υπήρχε μια ολόκληρη αποικία από δαύτους, μπορεί και πάνω από 50. 
Φαίνεται ότι είναι είναι η εποχή του ζευγαρώματός τους, καθώς ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι, θορυβώδεις αλλά και εριστικοί. Κινούνταν, κυρίως, μόνοι, ή ανά ζευγάρια και μπλέκονταν με μεγάλη ευκολία, μετά από αναμέτρηση, σε ιπτάμενους καβγάδες, πιθανά για τη διεκδίκηση του θηλυκού.
εναέριες καλαμοκανομαχίες
Περιγραφή είδους:
Ο Καλαμοκανάς είναι μεταναστευτικό είδος που φωλιάζει και περαστικός επισκέπτης κυρίως την άνοιξη. 
 Είναι παρυδάτιο πουλί μήκους 33-36 εκ που αναπαράγεται σε υδροβιότουπους με ρηχό νερό, είτε αυτοί είναι αλμυρόβαλτοι, αλυκές ή ρηχά έλη. Λόγω των χαρακτηριστικών μακριών ποδιών του μπορεί να κινείται σε πιο βαθιά νερά από ότι άλλα παρυδάτια πουλιά, αναζητώντας έντομα που αποτελούν την τροφή του.
Τρέφεται με έντομα, νύμφες, σκουλήκια και αυγά ψαριών.Φτιάχνει τη φωλιά του στο έδαφος κοντά στο νερό. Γεννάει το Μάιο 3 ως 4 αυγά πρασινο-λαδί με κηλίδες γκρι ανοιχτές. Τα κλωσσούν και τα δύο φύλλα για 22 έως 26 ημέρες. Τα νεαρά είναι ικανά να πετάξουν μετά από 28 ημέρες.
Τον Καλαμοκανά τον λένε επίσης Αδραχτά και Άτρακτο.
Φωλιάζει σε κοιλότητες κοντά στο νερό και πιο συχνά νησίδες βλάστησης που βρίσκονται σε ρηχά νερά. Την αναπαραγωγική περίοδο είναι αρκετά ανήσυχος και θορυβώδης και ξεσηκώνεται εύκολα. Ο Καλαμοκανάς συνηθίζει να καταδιώκει τους πιθανούς θηρευτές που πλησιάζουν την αποικία με δυνατά καλέσματα.
η αναμέτρηση
η διαπραγμάτευση
η οπισθοχώρηση
Είναι πολύ εύκολα να αναγνωρίσει κανείς τον Καλαμοκανά καθώς έχει χαρακτηριστική φιγούρα με κομψό σώμα, λεπτό σαν βελόνα ίσιο ράμφος και εκπληκτικά μακριά κοκκινορόδινα πόδια ενώ το φτέρωμά του είναι ασπρόμαυρο. Τα δύο φύλα διαφέρουν μεταξύ τους, το πάνω μέρος του αρσενικού είναι ολόμαυρο με πράσινη γυαλάδα ενώ το θηλυκό έχει καφετιά χροιά στην πλάτη.
Καθεστώς διατήρησης:
Ο Καλαμοκανάς ανήκει στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά (2009/147/ΕΕ) και οι πληθυσμοί του θεωρούνται ασφαλείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φωλιάζει σε μεγάλους αριθμούς στην Ισπανία και Τουρκία αλλά σε άλλες χώρες οι πληθυσμοί του είναι σχετικά μικροί.
Στην Κω εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του Καλαμοκανά είναι αρκετές δεκάδες ζευγάρια το χρόνο αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάθμη του νερού στον υδροβιότοπο της Αλυκής που συχνάζει καθώς το είδος αυτό είναι αρκετά ευαίσθητο στην ξηρασία και στις έντονες αλλαγές της στάθμης του νερού.
Κατά τη δεκαετία 1990- 2000 ο πληθυσμός του Καλαμοκανά στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Τουρκία υπέστη μεγάλη μείωση.
Δείτε κι ένα σύντομο βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου