Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΤΗΣ, ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΤΗΣ, ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ
Ο Άη Γιάννης ο Περιγιαλίτης βρίσκεται στο Μαστιχάρι αλλά ανήκει στην ενορία των Αγίων Αποστόλων στην Αντιμάχεια. Παρ'όλο που η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το "περιγιάλι", συναντάμε και άλλες γραφές όπως "Περιγυαλίτης" αλλά και σύμφωνα με τον Καρπαθίου "Περιγιαλλίτης".
Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα εκκλησάκια ολόκληρου του νησιού της Κω, καθώς ξεχωρίζει για το αιγαιοπελαγίτικο χρώμα του και τη θέα στη θάλασσα.
Υπάρχει μια παράδοση στην Αντιμάχεια ότι το ξωκκλήσι αυτό, αρχικά πολύ μικρό, χτίστηκε από κάποιον πρόγονο της Αντιμαχίτικης οικογένειας Φαβάτση. Αυτός, λοιπόν, ο-εν λόγω- πρόγονος βρήκε στο Περιγιάλι Μαστιχαρίου, στη θέση που βρίσκεται το ναΰδριο, μια γυναίκα πνιγμένη με "κεμέρι" στη μέση της, δηλαδή δερμάτινη ζώνη, μέσα στην οποία παλιότερα έβαζαν μέσα χρυσά νομίσματα.
Μ'αυτά τα χρήματα έχτισε το ναΰδριο. Κάποιος ληστοπειρατής ονόματι Καττιρζίγιαννης λήστευε τακτικά την Κω, αλλά και αυτά που λήστευε από άλλα μέρη τα έφερνε στο έρημο τότε, από κατοίκους, Μαστιχάρι και τα έκρυβε (μαζί με πολύ χρυσό) στη θέση που είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Περιγιαλίτη.
Πάλι μέλος της οικογένειας Φαβάτση, προπάππους των σημερινών Φαβάτσηδων, βρήκε ένα ποσό από το θησαυρό του τρομερού ληστοπειρατή κοντά στο ναΰδριο και το χρησιμοποίησε για να ανακαινίσει το ναΰδριο.
Του κόλλησαν λοιπόν το παρωνύμιο Σαράφης. Στην έκθεσή του ο Οικονόμος Ιωάννης Άμαλλος αναφέρει ότι το ναΰδριο οικοδομήθηκε από κάποιον Σεραφείμ Σαράφη το 1845, πάνω σε ερείπια παλιού ναού.
Καθώς υπήρχε αυτή η φήμη για τον κρυμμένο θησαυρό, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, Ασφενδιανός θησαυροθήρας έφερε και Καλύμνιους να ανασκάψουν το ιερό προς ανεύρεση του θησαυρού αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Κάθε χρόνο ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αντιμάχειας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Ενορίας των Αγίων Αποστόλων Αντιμάχειας προσκαλεί να προσκυνήσουμε και μαζί να γιορτάσουμε την πανήγυρη του Άη-Γιάννη του Περιγιαλίτη στο Μαστιχάρι την 28η Αυγούστου μετά τον καθιερωμένο Εσπερινό στο Εξωκκλήσι,αναβιώνοντας μ’αυτόν τον τρόπο τον παραδοσιακό εορτασμό του Αυγούστου με τα πατροπαράδοτα πιτταρίδια με κοκκινιστό κρέας, το καρπούζι του κάμπου και χειροποίητους λουκουμάδες.
Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι του Άη Γιάννη εντάσσεται στο πρόγραμμα των θερινών Ιπποκρατείων του ΔΟΠΑΒΣ Δήμου Κω.
η αφίσα για το πανηγύρι με τη φωτογραφία μου
Στις 29 Αυγούστου γιορτάζει ο Άη Γιάννης Ο Περιγιαλίτης (Αποτομή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου). Εμείς εδώ στην Κω, τον λέμε Άη Γιάννη Νηστικάρη (ή Νηστευτή), καθώς η νηστεία που είθισται την ημέρα της γιορτής του είναι από τις πιο δύσκολες και πιο χαρακτηριστικές. Ως τη δύση του ηλίου, οι παλιοί δεν έπιναν ούτε νερό, οι νεότεροι πίνουν μόνο νερό και μπορούν να φάνε κανονικά μετά τη δύση του ηλίου.
το εξώφυλλο του περιοδικού Νήσος Κως με τη φωτογραφία μου από τον Άη Γιάννη τον Περιγιαλίτη
Πηγή: "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου