Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΜΑΤΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΤΟ ΜΑΤΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Το "Μάτι της Παναγίας", όπως μου το σύστησε ένας ψαράς στην Κάλυμνο, είναι ένα μικρό δυσεύρετο κοχύλι. Στα τουριστικά μαγαζιά πωλείται μαζί με άλλα κοχύλια ως γούρι ή ως φυλαχτό και πολλές φορές μετατρέπεται σε κόσμημα λόγω αυτής της ιδιότητάς του.
Είναι γνωστό επίσης ως "μάτι της θάλασσας" αλλά και σπανιότερα ως "μάτι της γάτας" ενώ στις επιστήμες ασπόνδυλων και υγροβιολογίας το αποκαλούν Operculum.
Η μία του πλευρά είναι λεία εντελώς με ένα σπιράλ σχηματισμό, ενώ η άλλη του πλευρά έχει το χρώμα της αυγής, είναι ανάγλυφη και μοιάζει με την Παναγία, εξ'ού και η ονομασία του κοχυλιού. 
Από τότε που πληροφορήθηκα τη γούρικη δράση του κοχυλιού αυτού, άρχισα να σκαλίζω ανάμεσα στα βότσαλα για να εντοπίζω ένα τουλάχιστον "ματάκι" σε κάθε βόλτα μου στην παραλία. Κάθε φορά που εντοπίζω ένα, έστω κι αν είναι κάποιο πολύ μικρό, φεύγω ήσυχη πως κατάφερα να εντοπίσω και σήμερα το γούρι μου. 
Η ιδιότητα αυτού του κοχυλιού είναι να προστατεύει το στόμιο του όστρακου, σαν "πώμα", δηλαδή την μόνη είσοδο/έξοδό του, την μόνη εκτεθειμένη του πλευρά. Έτσι λοιπόν και για μένα ήταν η υπενθύμιση για να προστατέψω τα ευάλωτα σημεία μου. 
Το μέγεθος του και η συχνότητα που μπορεί να το συναντήσει κάποιος είναι σχετικά μικρή. Τα δυσεύρετα αυτά κοχύλια απαιτούν κοσκίνισμα της παραλίας για να τα εντοπίσεις.  Έτσι μου θύμισε ότι όταν θέλεις κάτι πολύ και πιστέψεις σ'αυτό θα έρθει αβίαστα για να σου τονώσει την πίστη στα όμορφα και σπάνια που αγαπάς. 
Ψάξτε κι εσείς για το δικό σας "Ματάκι της Παναγίας". Είναι σπάνιο, αλλά είναι εκεί και σας περιμένει!
Πηγή:http://thalassomaxies.blogspot.gr/2009/06/operculum.html
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου