Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ
Το εκκλησάκι του Αγίου Νικήτα βρίσκεται κοντά στο Μαστιχάρι, στην περιοχή Συγκαταλείμματα αλλά ανήκει στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Αντιμάχειας. Γιορτάζει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Λίγο μετά το αεροδρόμιο υπάρχει χωματόδρομος που οδηγεί στο εκκλησάκι, το οποίο βρίσκεται μέσα σε κοιλάδα, και περιβάλλεται από φοίνικες και πεύκα και νερό πηγής.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο αρχικός ναός χτίστηκε το 1845 από το Νικήτα Χατζηνικήτα.Το κτήμα, εντός του οποίου βρίσκεται ο ναός, δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου η οικογένεια Γιάγκου και Μαριάνθης Γιαλλίζη εις μνήμη τους, με σκοπό τα έσοδα να ενισχύουν τον οίκο ευγηρίας.
Την παραμονή της γιορτής του (14/09)παρατίθεται νηστήσιμη τράπεζα, ενώ ανήμερα αρτήσιμη.
Μπροστά από το ξωκκλήσι, υπάρχει γούρνα από αντίβαρο πιεστηρίου ελαιοτριβείου που τρέχει νερό από την δυσεντόπιστη πηγή του αγίου Νικήτα. 
Φωτογραφίες από το εσωτερικό του ξωκκλησιού
Υπάρχει μία λαϊκή ρήση που συνηθίζεται στο νησί της Κω: "απ' του Άη Νικήτα κύττα και απ' του Άη Γιωργιού ξεκύττα"(παλιά γραφή) {από τ'άγη Νικήτα, κοίτα, από τ'άγη Γιωργιού, ξεκοίτα-Ρόδου.Βενετ.σελ.113-Μεγίστης.ΚΠ ΚΑ',325.308 [τ'άη Νιτσήτα,τσοίτα, τσαι τ'άη Γιωργιού ξιτσοίτα]. Βέβαια, ο ντόπιος που μου έμαθε την παροιμία, ισχυρίζεται ότι "κυττάζω" σημαίνει κουρνιάζω και ουδεμία σχέση με το "κοιτάω" έχει το ρήμα. Δεν μπόρεσα, όμως, να το διασταυρώσω. Η παροιμία αυτή σημαίνει την έναρξη του φθινοπώρου, σημειώνοντας ότι από του Αγίου Νικήτα (15/09) και μετά πρέπει κάποιος να κοιμάται πάντοτε κάτω από στέγη, ενώ από του Αγίου Γεωργίου (23/04) και μετά μπορεί κάποιος να κοιμάται στην ύπαιθρο. 
η ομάδα των πεζοπόρων μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Νικήτα
Πηγή: "Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου-Παρελθόν και Παρόν"-Ανδρέας Χατζημιχαήλ
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου