Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ, ΒΟΥΡΙΝΝΑ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ, ΒΟΥΡΙΝΝΑ
Στην περιοχή Βουρίννα ή Βορίνα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Μηνά.
Χτίστηκε με αγάπη και μεράκι από τον παπα-Γιώργη τον Παπαθωμά και την οικογένειά του σε ιδιόκτηκτο κτήμα.
Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μηνά και τη Φοβερά Προστασία και θεωρείται Μονή-Ησυχαστήριο. Η οικοδόμηση του Ησυχαστηρίου ξεκίνησε από ένα τάμα της οικογένειας του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Παπαθωμά προς τον πεθερό του Μηνά Κασσιώτη, ο οποίος δώρισε την περιοχή στην κόρη του, πρεσβυτέρα Φωτεινή.

Η θεμελίωση του ναού έγινε στις 22 Νοεμβρίου του 2009, η πρώτη καμπάνα ήχησε στις 9 Μαΐου 2010 και τα θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν στις 30 Αυγούστου του 2011 από το Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ.
 Αρχιτέκτονας του έργου είναι ο Ηλίας Καματερός. Εργολάβοι οι Αναστάσιος, Ελευθέριος και Μανώλης Κώστογλου, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην αποπεράτωσή του. Δωρεές έγιναν και από άλλους πιστούς της Κω. Μάλιστα, προσφορά των αδερφών Κώστογλου αποτελεί και το πρώτο κελλί που χτίστηκε στον περίβολο της Μονής.
 Την αγιογράφηση ανέλαβε ο Νικόλαος Λϊλης με χορηγίες μελών της οικογένειας του π. Γεωργίου Παπαθωμά και άλλων πιστών.
από το εσωτερικό του ναού
Η απόφαση του π.Γεωργίου να οικοδομήσει ναό αφιερωμένο στη Φοβερά Προστασία προήλθε μετά από επίσκεψή του στον Άγιον Όρος, όπου στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας "η Φοβερά Προστασία", της οποίας αντίγραφο κοσμεί την παρακείμενη οικία του.
η Φοβερά Προστασία
Στο Αρχονταρίκι της παρακείμενης οικίας του δε, έχει χτιστεί μικρός ναός αφιερωμένος στην Αγία Φωτεινή. στο Ιερό Ησυχαστήριο είναι εγγεγραμμένοι δύο μοναχοί.


Η θέα από το Ησυχαστήριο είναι καθηλωτική.
Πηγή:"Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου-Παρελθόν και Παρόν"-Ανδρέας Χατζημιχαήλ
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου