Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ (ΧΑΜΑΜ), ΠΑΛΙΟ ΠΥΛΙ

ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ (ΧΑΜΑΜ), ΠΑΛΙΟ ΠΥΛΙ
Το Παλιό Πυλί είναι γεμάτο εκπλήξεις και όμορφα μέρη να δει κάποιος. Με κυρίαρχο το Κάστρο αλλά και τα πανέμορφα εκκλησάκια που δεσπόζουν στην περιοχή, όπως για παράδειγμα η Παναγία των Καστριανών, ο Ασώματος, ο Άγιος Αντώνιος, ο Άγιος Θεολόγος, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Κήρυκος, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Άγιος Βασίλειος, κ.ά πολλά, πολύ δίκαια χαρακτηρίζεται ως ο Μυστράς των Δωδεκανήσων.
Στο νότιο τμήμα του οικισμού του Παλιού Πυλιού και στο κατώτερο τμήμα του βρίσκεται ένα μικρό λουτρό (χαμάμ).
Αναπτύσσεται σε δύο διαμερίσματα, χώρο εισόδου και "θερμό" τμήμα (εσωτερικών διαστάσεων αντίστοιχα 2,24 Χ 2,31 μ. και 2,72 Χ 2,90 μ.), που διαχωρίζονται μεταξύ τους από ένα τοίχο, που σήμερα είναι κατά μεγάλο μέρος γκρεμισμένος. Ο δεύτερος χώρος επικοινωνεί άμεσα με τη δεξαμενή νερού και το χώρο καύσης.
Τα δύο τμήματα του λουτρού είναι θολοσκεπή, ενώ ιδιαίτερα επιμελημένη είναι η κατασκευή του θόλου στο "θερμό" τμήμα.
ο θόλος του "θερμού" τμήματος εξωτερικά

...κι εσωτερικά
Τα ανοίγματα των φωτιστικών οπών ενώνονται μέσω εγκοπής του σοβά μεταξύ τους, σχηματίζοντας στην άνοψη το διακοσμητικό μοτίβο ενός εξάκτινου αστεροειδούς.
διακοσμητικό μοτίβο
λεπτομέρειες από το εσωτερικό του λουτρού
Το μνημείο χρήζει άμεσης αποκατάστασης, καθώς βρίσκεται σε κακή κατάσταση, κυρίως, στον εσωτερικό χώρο, παρ'όλο που καταφέρνει να διατηρήσει λίγη από την αίγλη του παρελθόντος.
Στον εξωτερικό χώρο, και δίπλα ακριβώς στο Λουτρό βρίσκεται μια υπέροχη κρήνη με δυο κρουνούς και έξι υπέροχα διακοσμητικά μοτίβα που ονομάζονται ρόδακες και συνηθίζονται σε οθωμανικές κρήνες.
Πολύ κοντά στην οθωμανική κρήνη υπάρχει και μια σύγχρονη πετρόκτιστη βρύση, πλήρως εναρμονισμένη με το τοπίο.
Πηγή: Οθωμανικά Λουτρά στον Ελλαδικό Χώρο-Ελένη Ι. Κανετάκη-Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Αθήνα 2004 (ευχαριστώ θερμά την Ιουλία Παπαευτυχίου που απλόχερα μου διέθεσε αντίγραφο)
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου