Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΟΡΧΙΔΕΑ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ (ophrys speculum)

ΟΡΧΙΔΕΑ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ (ophrys speculum)
Η Ophrys speculum, γνωστή ως Οφρύς η Κατοπτρική ή Ορχιδέα Καθρέφτης, είναι από τα πιο φαντασμαγορικά είδη του γένους Ophrys με έναν πολύ εντυπωσιακό θυρεό γαλάζιο, γυαλιστερό περιτριγυρισμένο από παχιές σκουροκόκκινες ή ιώδεις τρίχες. Το όνομα Ophrys προέρχεται από την ελληνική λέξη οφρύς δηλ. φρύδια και αναφέρεται στις πλούσιες τρίχες που έχει γύρω από τα πέταλα.Ανθίζει την άνοιξη.
Εγώ τις συνάντησα Φεβρουάριο στο Λιμνιώνα της Κεφάλου και Μάρτιο στην Κέφαλο, και στο Πυλί στην περιοχή Μεσόβουνο. Στο Πυλί, μάλιστα, τα λένε κοριτσάκια, λόγω της ανθρωπόμορφης σιλουέτας με το φουντωτό "φόρεμα".
Το 1800 ο Γερμανός φυσιοδίφης Λινκ (Link) περιγράφει μία ορχιδέα του γένους Οφρύς από την περιοχή της Λισαβόνας και της δίνει το όνομα «Οφρύς η κατοπτρική» (speculum), επειδή το άνθος της έχει μια γαλάζια γυαλιστερή επιφάνεια που μοιάζει με κάτοπτρο (καθρέφτη).
To 1806 ο Ιταλός φυσιοδίφης Μπερνάρντι (Bernardi) περιγράφει μια παρόμοια με την προηγούμεν ορχιδέα από το Παλέρμο της Σικελίας και της δίνει το όνομα «Οφρύς η βλεφαριδωτή» (ciliata) από το πυκνό τρίχωμα που περιβάλλει το γλωσσίδιο του άνθους.

Την κατάσταση απλοποίησε ο Γερμανός βοτανικός Βέρνερ Γκρόιτερ (Werner Greuter), που πρότεινε μια ονομασία, την Ophrys speculum, που έγινε αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.
Όλα τα είδη, όλων των γενών της οικογένειας των ορχιδεών που φύονται αυτοφυώς στην Ελλάδα εμπίπτουν σε ειδικό – αυστηρό – προστατευτικό καθεστώς, καθώς περιλαμβάνονται στα προστατευταία είδη (της αυτοφυούς χλωρίδας του πίνακα Α) του ΠΔ 67/81 όπου στο Αρθρο 2 αναφέρεται ότι «Απαγορεύεται, καθ’ άπασαν την επικράτειαν και καθ’ όλην την διάρκεια του έτους, η συλλογή, η μεταφύτευσης, η εκρίζωσις, η κοπή, η μεταφορά, η πώλησις και η αγορά, η εξαγωγή εκ της χώρας, ως και η δια παντός τρόπου καταστροφή των αναφερομένων εις τον πίνακα Α’ βλαστικών ειδών, μετά των ανθέων και καρπών αυτών, των δια του επιστημονικού αυτών ονόματος κατονομαζόμενων…..». Επιπρόσθετα η προστασία των ορχιδεών αποτελεί και αντικείμενο των προστατευτικών διατάξεων του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή της Σύμβασης για το Διεθνές εμπόριο των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (CITES), που έχει υιοθετηθεί και στη χώρα μας με σχετική ΚΥΑ.
Μάρτης, στο Μεσόβουνο
Πηγή:ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΥΡΙΑΣ
Σχετικές αναρτήσεις για ορχιδέες στην Κω: ΟΡΧΙΔΕΑ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΟΜΟΡΦΗ, ΟΡΧΙΔΕΑ Η ΣΕΡΑΠΙΑΣ, ΟΡΧΙΔΕΑ Η ΙΤΑΛΙΚΗ
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

2 σχόλια:

  1. Πανέμορφες ορχιδέες τις είχαμε βρει πέρυσι τυχαία κοντά στην Αντιμάχεια, μήπως μπορείτε να μας πείτε που ακριβώς βρίσκονται (όσο περιγραφικά γίνεται) έτσι κι αλλιώς πάντως θα κοιτάξουμε προς τα εκεί που αναφέρατε. Εξαιρετικό άρθρο, καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή, δυστυχώς, δεν σας γνωρίζω και δεν γνωρίζω και τις καλές σας προθέσεις, θα μου επιτρέψετε να μη σας δώσω ακριβή τοποθεσία. Αν οργανώσουμε, όμως κάποια βόλτα για φωτογράφηση, ευχαρίστως να σας ενημερώσω. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

      Διαγραφή