Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

"ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΟΛΙΩ..." ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ (ΧΑΝΙ)

"ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΟΛΙΩ..." ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ (ΧΑΝΙ)
Μία μόνο μέρα πριν το σεισμό, στις 20 Ιουλίου, εγκαινιάστηκε η "εκρηκτική" έκθεση "Περνούν τα χρόνια και χολιώ..." στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι).Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν ο Κυριάκος Παππούλης και ο Γιάννης Μαστόρος οι οποίοι συνέλεξαν όλο το υλικό με τη βοήθεια των πολιτιστικών συλλόγων:Σύλλογος Φίλων Μουσικής "Αρίων", Μορφωτικός Σύλλογος Κεφάλου "Άγιος Νικόλαος", Πολιτιστικός Σύλλογος Ασφενδιού "Θεόκριτος" και Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιμάχειας "Πρόοδος" σε συνδιοργάνωση με το Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ Κω.
Επίσης, φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρδάμαινας "ΑΡΓΩ", αλλά και από ανθρώπους που με μεγάλη προθυμία υποδέχτηκαν στα σπίτια τους τον Κυριάκο και το Γιάννη και τους έδωσαν σημαντικές πληροφορίες μαζί με το πολύτιμο υλικό.
Η έκθεση ήταν μια αναφορά στη μουσικοχορευτική παράδοση του νησιού της Κω μέσα από παλιές φωτογραφίες, με παραστάσεις από γλέντια, γάμους, χορούς και πανηγύρια. Κύρια πρόσωπα οι οργανοπαίχτες, οι γλεντιστές και οι μερακλήδες του περασμένου αιώνα, ενός αιώνα που φεύγοντας παίρνει μαζί του έθιμα, συνήθειες και παραδόσεις που για αιώνες ολόκληρους ήταν συνδεδεμένες με το λαό μας.
Εκτός από φωτογραφίες εκτέθηκαν και παλιά επώνυμα μουσικά όργανα, όπως το βιολί του Γαβρίλη Γιαλίζη (Ασφενδιού), του Δήμου Έψιμου (Πυλί), το Γιάννη Χατζηδημήτρη (Αντιμάχεια) κ.ά πολλά.
Στα μουσικά όργανα, εκτός από βιολιά είδαμε και λαούτα, λύρες, ακορντεόν αλλά και τα πνευστά πιναύλια (αυλοί του Πάνα) και μία τσαμπούνα (παραλλαγές είναι η ασκομαντούρα, τουλούμι, γκάιντα, πίπιζα, αγγείο).
Είδαμε ακόμη παραδοσιακές φορεσιές, όπως μια ανδρική φορεσιά της Κω, μια γυναικεία φορεσιά της Κω, μια της Αντιμάχειας, μία της Κεφάλου, ένα υπέροχο φόρεμα της Διονυσίας Μεταξωτού από την Αντιμάχεια (περίπου 1885-1960), το γιλέκο και το ρολόι του Γιάννη Παπαηλία (Γιάνναρου, περίπου 1880-1950) από Καρδάμαινα, ένα αυθεντικό χασεδένιο πουκάμισο του Νικολιού Χατζηνικολάου (1890-1954, Καρδάμαινα) και το κομπολόι του Κωνσταντή Παπαηλία (1876-1940, δώρο από Τούρκο φίλο του το 1900).  
ανδρική φορεσιά της Κω
γυναικεία φορεσιά της Κω
γυναικεία φορεσιά της Αντιμάχειας
γυναικεία φορεσιά της Κεφάλου
το φόρεμα και λεπτομέρεια από το φόρεμα της Διονυσίας Μεταξωτού (Αντιμάχεια,1885-1960)
γιλέκο & ρολόι του Γιάννη Παπαηλία (Γιάνναρου, περίπου 1880-1950)-Καρδάμαινα 
αυθεντικό χασεδένιο πουκάμισο του Νικολιού Χατζηνικολάου (1890-1954, Καρδάμαινα)
κομπολόι του Κωνσταντή Παπαηλία (1876-1940, δώρο από Τούρκο φίλο του το 1900)
Εκτέθηκαν επίσης αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με την παράδοση και τη λαογραφία της Κω. Ξεχώρισε η "Κοκκάλα", έθιμο της Κωακής Αποκριάς όπου, σύμφωνα με το Ζάρακα, αυτός που μεταμφιεζόταν σε "Κοκκάλα", χόρευε έναν ειδικό χορό, το χορό της "Κοκκάλας" (πηδηχτό απλό), όταν έπαιζαν τα όργανα.
η Κοκ-κάλα
Τέλος, την έκθεση συμπλήρωνε συλλογή με μουσικές εκδόσεις (Cd, δίσκοι και βιβλία) από καταγραφές και ηχογραφήσεις που αναφέρονται στο νησί μας. Καθ'όλη τη διάρκεια της έκθεσης, υπήρχε δυνατότητα να ακούσει κάποιος μελωδίες τοπικές, παραδοσιακά κωακά ακούσματα και ανέκδοτα τραγούδια από Κώους μουσικούς.
Πηγή: Ενημερωτικό έντυπο εκδήλωσης στο Χάνι
Σχετικές αναρτήσεις:ΤΟ ΧΑΝΙ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ
ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΜΕ ΤΟΝ "ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ" ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΛΥΠΤΑ

Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου