Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΗΓΗ ΣΤΟ ΠΥΡΓΙ, ΛΑΓΟΥΔΙ

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΛΑΓΟΥΔΙ 
(ΕΝΟΡΙΑ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΑΓΟΥΔΙΟΥ)
Βυζαντινός ναϊσκος κτισμένος σε ένα βραχώδη λοφίσκο νοτιοδυτικά του Λαγουδίου. Κτίστηκε πιθανότατα από τον Όσιο Χριστόδουλο, ιδρυτή της Μονής των Καστριανών στο Παλαιό Πυλί
Το πέρασμα του Αγίου Χριστόδουλου από την Κω, η ανταλλαγή της Πάτμου με κτήματα του Κώου Μοναχού Αρσένιου Σκηνουρίου είχαν ενισχύσει τους δεσμούς της Κω με την Ι. Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου.  
Το εκκλησάκι αυτό στη θέση ΠΥΡΓΙ στο Λαγούδι, όπου υπήρχαν εκκλησιαστικά κτήματα, παραμένει κτίσμαευλαβείας του Οσίου, ίσως και δείγμα ευγνωμοσύνης προς το νησί, που επί πολλά χρόνια με τα κτήματα των Μετοχίων συντηρούσε τη Μονή του Θεολόγου της Πάτμου. 
Πάντως, το, σχεδόν, χιλίων ετών εκκλησάκι στέκει πάνω σε περίοπτη θέση, ψηλά σε λόφο, όπως αναφέρει και ο Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω) στο  "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969: "Το εξωκκλήσιον (ενορίας Λαγουδίου, ΝΔ) κείται επί λοφίσκου. Φέρεται ως παλαιόν εξωκκλήσιον, η στρώσις του εδάφους του είναι με λίθους ασβεστωμένους. Δεν εφείλκυσε την επιμέλειαν των Λαγουδιωτών, ώστε να διατηρηθεί τούτο εν καλή καταστάσει."
η θέα από το λόφο του Θεολόγου στο Λαγούδι
το ξωκκλήσι από μακριά
από το εσωτερικό του ναού
από παλιότερες επισκέψεις μου στο εκκλησάκι του Θεολόγου


μια γαλανόλευκη κουκκίδα στην κορυφή του λόφου

Η ομάδα των πεζοπόρων έχουν περάσει αρκετές φορές από το εκκλησάκι του Θεολόγου. Δείτε φωτογραφίες από την πιο πρόσφατη επίσκεψή τους:
Κοντά στο ξωκκλήσι βρίσκεται η πηγή Πυργί, πανέμορφη κι αυτή!
σχετικός σύνδεσμος με τον εορτασμό του Αγιου Ιωάννη του Θεολόγου τα τελευταία χρόνια στο Λαγούδι εδώ
Πληροφορίες: Το Ασφενδιού της Κω-Μανόλη Σ. Κιαπόκα 
Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)-"Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου