Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ ΣΤΟ ΧΙΛΑΝΔΡΙ

ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ ΣΤΟ ΧΙΛΑΝΔΡΙ
Η εξερεύνηση του νησιού συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Αυτή τη φορά, θελήσαμε να εξερευνήσουμε τον όρμο Χιλανδρίου, κοντά στο Χάρακα, ψάχνοντας για σπηλιές σε μέρη δυσπρόσιτα και δύσβατα. Αφήσαμε το αυτοκίνητο πριν το Kavo Paradiso, κι αρχίσαμε μια δύσκολη και απότομη κατάβαση προς την παραλία χωρίς να ξέρουμε που πάμε.
Συνεχίσαμε παραλιακά μετά το Χάρακα αλλά πολύ γρήγορα φτάσαμε σε σημείο απροσπέλαστο.
το παραλιακό κομμάτι που περπατήσαμε
Οι επιλογές μας ήταν να γυρίσουμε πίσω ή να μπούμε στη θάλασσα και να προσπεράσουμε τον ογκώδη βράχο που εμπόδισε το οπτικό μας πεδίο.
Βάλαμε τα πόδια μας στη θάλασσα και μετά από λίγα βήματα είδαμε δύο μικρές εσοχές στο βράχο μέσα στη θάλασσα.
Κανόνας πρώτος της εξερεύνησης είναι "αφού φτάσαμε ως εδώ ας το τσεκάρουμε". Έτσι λοιπόν, παρ'όλο που δεν έμοιαζε και κάτι σπουδαίο είπαμε να κάνουμε τον κόπο να πάμε ως εκεί, μιας και δεν ήταν ιδιαίτερα μακριά. Αφήσαμε όλα μας τα πράγματα στην ακτή και μόνο με τις φωτογραφικές μηχανές, μπήκαμε ως τα γόνατα στη θάλασσα και κατευθυνθήκαμε προς τις μικρές εσοχές στους βράχους.
Καθώς πλησιάζαμε, η μία εσοχή άρχισε να μας μοιάζει με μικρή σπηλιά κι έτσι αγνοήσαμε τις μεγάλες πέτρες και τα κύματα και μπήκαμε μέσα. Και ω του θαύματος!
Αφού περάσαμε ένα μικρό προθάλαμο γεμάτο πέτρες και μεγάλα βότσαλα βρεθήκαμε σε μια μεγάλη σπηλιά, βαθιά και ψηλή με πολλά ανοίγματα, εισόδους, εξόδους και μικρούς λαβύρινθους.
Μείναμε ώρα πολλή μες στη σπηλιά εξερευνώντας την. Απίστευτοι σχηματισμοί, πολλές εντυπωσιακές εικόνες, καταπράσινα νερά και τεράστια λευκά βότσαλα. 
Από τη σπηλιά βγήκαμε από άλλη έξοδο στη στεριά αυτή τη φορά.
Αδύνατον να πιστέψεις ότι αυτή η χαραμάδα σε οδηγεί σε μια τόσο μεγάλη σπηλιά.
Βρεθήκαμε σε μια απίστευτη παραλία με τεράστιους τριγωνικούς βράχους, που ήταν σαν συναρμολογούμενοι από μικρές τετράγωνες πέτρες.
Η μικρή παραλία με τα τεράστια λευκά βότσαλα περιβαλλόταν από τους δυο τεράστιους βράχους.
Εδώ πάλι συναντήσαμε αδιέξοδο, καθώς ήταν αδύνατο να προσπεράσουμε το βράχο κι έτσι κατευθυνθήκαμε πίσω προς το Kavo Paradiso, όπου και φτάσαμε αφού πρώτα εντοπίσαμε τον αρχικό μας στόχο που ήταν, σύμφωνα με το Γεωδίφη "Τα δίδυμα παράκτια σπήλαια της Πλάκας, όρμος Χιλανδρίου".
Προφανώς η ονομασία της περιοχής, Πλάκα, προκύπτει από τις τεράστιες πλάκες που υπάρχουν μέσα και έξω από τη θάλασσα (δεν ξέρω αν η περιοχή σχετίζεται με κάποιο αρχαίο λατομείο)
Μία ακόμη εξερεύνηση έλαβε τέλος επιτυχώς. Καινούρια, ανεξερεύνητα μέρη μας περιμένουν ακόμη σ'αυτό το μικρό τεράστιο νησί!
Κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου