Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΗΤΟΣ, ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΗΤΟΣ, ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ
Για τη βασιλική της Αγίας Θεότητος είχα διαβάσει πολλά και σημαντικά, όμως δεν είχα δει ποτέ φωτογραφία, ούτε γνώριζα κάποιον να έχει πάει και να την έχει βρει. Ξεκινήσαμε την εξερεύνησή μας με βάση την Καρδάμαινα και, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, ρωτώντας ντόπιους και μάλιστα ηλικιωμένους. Η αναζήτηση του ενός ντόπιου που θα "γνωρίζει", μπορεί να πάρει ώρες αλλά επειδή φημιζόμαστε για την υπομονή και την επιμονή μας, τελικά πάντα βρίσκεται αυτός ο "κάποιος" που θα μας βοηθήσει ή θα μας οδηγήσει στο πολυπόθητο σημείο.
 Έτσι κι έγινε. Ένας συμπαθής ηλικιωμένος με το ποδήλατό του μας οδήγησε σ' ένα χωράφι, απορημένος που δεν ήμασταν ούτε αρχαιολόγοι, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε γεωλόγοι και κάτω από ένα σωρό γεμάτο σκουπίδια και παλιοσίδερα, ω του θαύματος, ξεπρόβαλε η βασιλική.
Στην περιοχή της Αλάσαρνας, στο σημερινό χωριό της Kαρδάμαινας – στις αρχές του 20ου αι. γύρω στα 1900, οι γερμανικές ανασκαφές υπό τον αρχαιολόγο Rudolph Herzog , που αναζητούσε τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, έφεραν στο φως την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Θεότητας (5ου αι. μ.Χ.).
Η βασιλική της Αγ. Θεότητος, βρίσκεται δυτικά του σημερινού οικισμού, 300 μ. από τη θάλασσα, στους πρόποδες της αρχαίας Ακρόπολης και στο Α. άκρο του παλαιοχριστιανικού οικισμού που αναπτύχθηκε πάνω και γύρω από το προαναφερθέν ιερό του Απόλλωνος.
Η ανασκαφική έκθεση του Herzog μας πληροφορεί ότι πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα, με αψίδα πολυγωνικού σχήματος και αίθριο, με μήκος 60μ, αξιόλογα ψηφιδωτά δάπεδα καθώς και μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαίο υλικό. Ειδικότερα, στον ανασκαφικό χώρο, έχουν βρεθεί διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μαρμάρινα τμήματα, όπως επιθήματα ή αμφικιονίσκοι.
Το μόνο που διακρίνεται σήμερα είναι η αψίδα της.
Φαίνεται ότι ο Herzog έκανε πολλές τομές στα βαθύτερα στρώματα, προσπαθώντας να βρει το ναό του Απόλλωνος, και ενδεχομένως κατέστρεψε τμήματα της βασιλικής. (Ζαρράφτης 1921, 112. Ross 1852, 21)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου