Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ, ΠΥΛΙ

ΓΕΝΕΣΙΟ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΠΥΛΙ, ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ
Το παρεκκλήσι της Παναγίας (Γενέσιον Θεοτόκου) βρίσκεται στην οδό Περιπάτου στο Πυλί, ανήκει στην ενορία Αγίου Νικολάου Πυλίου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.
Ο ίδιος ο συνοικισμός του Αγίου Νικολάου (ένας από τους 4 συνοικισμούς του Πυλίου), αναφέρεται και ως Περίπατος, όπως επίσης και το Κάστρο και ο περίβολος του Κάστρου Πυλίου αναφέρονται ως "Περίπατος", καθώς και η εκκλησία βρίσκεται στην οδό Περιπάτου. Δεν είναι εξακριβωμένο γιατί συνοικισμός-κάστρο-οδός πήραν την ονομασία αυτή.
Ίσως να θεωρείτο σαν τόπος κατάλληλος για περίπατο από τους κατοίκους του πρώτου συνοικισμού Αμανιού μετά τη μετοικεσία από το Παλιό Πυλί λόγω της πλούσιας βλάστησης της περιοχής αυτής, οφειλομένης στα άφθονα νερά των πηγών "Χαρμυλιού" και "Πηγής", γι'αυτό πήρε και το όνομα Περίπατος.
Σύμφωνα με τον Καρπαθιου, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, ο ιερέας Δημήτριος Οικονόμος,Εφημέριος του ναού Αγίου Νικολάου Πυλίου, κατά τη διάρκεια ασθένειάς του είδε στον ύπνο του την Παναγία, η οποία του είπε για να γίνει καλά να χτίσει εκκλησία στο όνομα του Γενεσίου της, υποδεικνύοντάς του και το χώρο. Μόλις έγινε καλά, έκτισε αυτό το ναΐδριο με δική του δαπάνη. 
Κατά μία άλλη εκδοχή, η χρονολογία οικοδομής φαίνεται να είναι το 1750 και κτήτορας ο Βασίλειος Χατζηβασιλείου. 
Το ναΐδριο λειτουργούσε από τους πιστούς, αλλά καθώς θεωρούνταν παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου Πυλίου, όλα τα έσοδα πήγαιναν στον Άγιο Νικόλαο. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι κληρονόμοι του ιερέα, η κόρη του Χριστοφιλίνα και ο γαμπρός του Ανδρέας Καρπούζης, αλλά και μετέπειτα ο γιος τους Νικόλαος στον οποίο προίκισαν το κτήμα, μέσα στο οποίο βρισκόταν το παρεκκλήσι.
Ο γιος Νικόλαος, όμως, αναχώρησε οικογενειακώς για την Αμερική, κι έτσι ανέθεσε τη διαχείριση της περιουσίας του στον αδερφό του Δημήτριο Καρπούζη στις αρχές του 1933, και συνεπακόλουθα έγινε ο νέος ιδιοκτήτης και διαχειριστής. Σύμφωνα πάντα με τον Καρπαθιου, ο Δημήτριος Καρπούζης, "κινούμενος με ιδιοτέλεια", αρνήθηκε την παράδοση του παρεκκλησίου και αυθαίρετα καρπωνόταν κάθε σχετικό έσοδο.
Το αρχικό εκκλησάκι καταστράφηκε στο σεισμό του 1933.
Οι ενορίτες του Αγίου Νικολάου Πυλίου, προσφέρθηκαν να ανοικοδομήσουν το σεισμόπληκτο ναΐδριο με κοινές συνεισφορές. Όμως, ο Δημήτριος Καρπούζης ματαίωσε αυτήν την προσπάθεια. Ζήτησε χρήματα από τη χήρα του αδερφού του στην Αμερική, Δομνίτσα,η οποία και του τα έστειλε κι έτσι έγινε η ανοικοδόμηση του καινούριου παρεκκλησιού.
Πηγή: "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)
Νικολάου Αθ. Ζάρακα-Τοπωνύμια της Νήσου Κω (Κωακά, τόμοι Α+Β')
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου