Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΠΟΛΥΧΑΙΤΟΣ, ΤΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ (Hermodice carunculata)

ΠΟΛΥΧΑΙΤΟΣ, ΤΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ (Hermodice carunculata)
Ψάχνοντας για οψιδιανό στην παραλία Καμάρι της Κεφάλου πέσαμε πάνω σ'αυτό το "σκουλήκι" που μοιάζει με θαλάσσια σαρανταποδαρούσα. Έμοιαζε αφυδατωμένο, για να μην πω ψόφιο.
Μετά από σχετική έρευνα, ανάρτηση στο facebook αλλά και στην ομάδα ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ, όπου συνήθως σου λύνονται όλες οι απορίες, καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα: Το συγκεκριμένο σκουλήκι, ονομάζεται σκουλήκι της φωτιάς (ακριβής μετάφραση από τα αγγλικά-Fireworm, για την ακρίβεια στα αγγλικά ονομάζεται bearded fireworm=μουσάτο σκουλήκι της φωτιάς).
Οι ψαράδες το λένε σκουλόπεντρα, σκολοπεντριά, σκουληκοπετρίδα (στη Σάμο), σκολοπένδρα, σκουλόπετρα και άλλα παρόμοια. Η επιστημονική του ονομασία είναι Πολύχαιτος (Hermodice carunculata), αλλά μου το ανέφεραν και ως Νηρηίδα. Το συναντάμε συχνά κάτω από πλατιές πέτρες αλλά και στα δίχτυα όπου τρέφεται με τα νεκρά ψάρια (όπου κάτσει, σε δόλωμα ή σε ψάρι το τρώει). Το σίγουρο είναι πως τα "πόδια" του είναι γεμάτα βελόνια με δηλητήριο. Είναι επώδυνο το 'τσίμπημά' του, δε χρειάζεται να το πιάνουμε.
Στη δική μας την περίπτωση, μάλλον το ξέβρασε το κύμα νεκρό, γι'αυτό ήταν και ακίνδυνο, διαφορετικά καλό είναι να μην το ακουμπήσουμε αν το συναντήσουμε.
Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Bearded_fireworm
http://wildlife-archipelago.gr/wordpress/marine-inverts/bearded-fireworm-hermodice-carunculata/
https://www.youtube.com/watch?v=2PlVQwebtG4

Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου