Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΣ

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΣ
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στην Κέφαλο, στην περιοχή με τις ανεμογεννήτριες, εκεί που παλιότερα ονομαζόταν Καφούρου (Cafuro κατά τους Ιταλούς). Ανήκει στην ενορία Εισοδίων Θεοτόκου της Κεφάλου και γιορτάζει στις 20 Ιουλίου.
Το εκκλησάκι άρχισε να χτίζεται το 2000, σε κτήμα του Χρήστου Χρήστου, λίγο αφού η σύζυγός του, Καλλιόπη Δημητρακιού, αρρώστησε. Επιθυμία της οικογένειας ήταν να χτιστεί το εκκλησάκι και, μιας και βρίσκεται σε ύψωμα, να αφιερωθεί στον Προφήτη Ηλία.
Οι εργασίες έγιναν με πολλή προσωπική εργασία του συζύγου και του γιου της κυρίας Πόπης, του κ. Χρήστου και του Γιώργου, αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων που εργάστηκαν είτε αφιλοκερδώς, είτε προσφέροντας κάποια υλικά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα. Πόπη: "Με τη βοήθεια του κόσμου χτίστηκε το εκκλησάκι, άλλος έβαλε τα μηχανήματα, άλλος την άμμο και το τσιμέντο, τα κεραμίδια, άλλος ανώνυμα έδωσε χρήματα..."
Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία ήταν έτοιμο να λειτουργήσει το 2001, η κυρία Πόπη γερή και δυνατή πια άρχισε να σκέφτεται πως να το επεκτείνει λίγο. Έφτιαξαν, έτσι, ένα "κελλί", το οποίο φιλοξενεί μια τραπεζαρία και αργότερα προσαρτήθηκε κι ένα κουζινάκι, όπου η κυρία Πόπη πολύ φιλόξενα ψήνει ένα καφεδάκι για τους περαστικούς προσκυνητές και όχι μόνο.
το "κελλί"
υπέροχη ρίγανη
Έτσι, για πρώτη φορά βρεθήκαμε στο υπέροχο αυτό εκκλησάκι που έχει θέα το χωριό της Κεφάλου, το φθινόπωρο του 2013, μιας και από κει ξεκινήσαμε μια όμορφη πεζοπορία στον κόλπο της Δάφνης.
Εκεί γνωρίσαμε για πρώτη φορά την κυρία Πόπη και μας είπε την ιστορία του Προφήτη Ηλία, μας ξενάγησε και μας κέρασε καφεδάκι από τα χεράκια της.
η γλυκιά  κυρία Πόπη μας ετοιμάζει καφεδάκι
Μπαίνοντας από την σιδερένια πόρτα στη μεγάλη έκταση που περιβάλλει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία συναντάς στ' αριστερά σου ένα μεγάλο σταυρό, ο οποίος λογικά θα ξεχωρίζει από το χωριό της Κεφάλου.
Όμορφα χρώματα, περιποιημένα παρτέρια, κοτούλες και γατούλες, γαλανά παγκάκια, είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν μέχρι να φτάσεις στο εκκλησάκι που στέκει μόνο του, πολύ επιβλητικό με θέα πίσω του ολόκληρο το χωριό της Κεφάλου.
το υπέρθυρο
φωτογραφίες από το εσωτερικό του Προφήτη Ηλία
Σ' ένα μικρό δωματιάκι είδαμε ένα παραδοσιακό φούρνο, μάθαμε για τον "πέντιλο" όπου διατηρούσαν το ψωμί, το "σοφρά" το παραδοσιακό χαμηλό τραπέζι, και πολλά παλιά εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για το φούρνο, όπως το σκάλεθρο, με το οποίο τρίβουμε το φούρνο, την πάνα που βγάζουμε τον άρτο, το σύρτη και τη διχάλα που σπρώχνουμε τα κλαδιά.
η κυρία Πόπη μας εξηγεί τη χρήση του πέντιλου
ο φούρνος
ο σοφράς

Σε μια παλιά μάντρα όπου η πεθερά της κυρίας Πόπης φύλαγε τα κατσίκια δημιουργήθηκε κι άλλος χώρος, ένα μικρό ξυλουργείο με μικρά έργα τέχνης.
Την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία γίνεται μεγάλο πανηγύρι με πολύ φαγητό. Σήμερα το μενού θα έχει και πλιγούρι με χοιρινό.
Πηγή: προφορική συνομιλία με την κυρία Πόπη Δημητρακιού-Χρήστου
κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου