Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΙΑΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ, nemoptera sinuata

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΙΑΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ, nemoptera sinuata
Από πεταλούδες δεν έχω ιδέα. Διάβασα όμως, σε μία δημοσίευση της Aegeanews, την "έκκληση" του καθηγητή Ξενοφώντα Φανουρίου για να εντοπίσουμε στην Κω ένα είδος της κατηγορίας Nemoptera, και κατά προτίμηση τη Nemoptera Coa ή Nemoptera Sinuata.
  • Η φωτογραφία δείχνει δυο συγγενικά είδη που πιθανόν υπάρχουν στο νησί και ζουν σε πεδινά και χέρσα εδάφη συνήθως πάνω σε αγριολούλουδα με χαρακτηριστικό τον τρόπο που πετούν με γρήγορα σκαμπανεβάσματα . Η εποχή που μπορεί να τα συναντήσουμε είναι από τώρα μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Όποιος έχει συναντήσει κάποιο είδος αυτής της οικογένειας ας ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους , βοηθώντας την σημαντική αυτή, από επιστημονικής σκοπιάς, μελέτη. 
Με δυο λόγια, ενώ καταγράφηκε η "πεταλούδα" αυτή το 1749 από συνεργάτη του Λινναίου, και της δόθηκε και το όνομα του νησιού μας, δεν μπόρεσε να στείλει δείγμα του είδους γιατί το αρχικό είχε κλαπεί από κάποιον που ίσως νόμισε ότι είχε κάποια σημαντική οικονομική αξία. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα ο συνεργάτης του Λινναίου πέθανε πιθανόν στην Κω. Από τότε κανένας ειδικός επιστήμονας δεν ανάφερε ξανά την παρουσία αυτού του είδους στο νησί που του έδωσε το όνομα, ενώ καταγράφηκε σε άλλες περιοχές. 
Σήμερα ο καθηγητής εντομολογίας κ.Πανταλεόνη του πανεπιστήμιου του Κάλιαρι της Ιταλίας προσπαθεί να δώσει απάντηση σε αυτόν τον γρίφο, σε συνεργασία με τον συμπατριώτη μας καθηγητή κ. Ξενοφώντα Φανουρίου.
H "έκκληση" πήρε αρκετά μεγάλες διαστάσεις, ενημερώθηκαν οι μαθητές σχολείων, και βρεθήκαμε μικροί και μεγάλοι να προσπαθούμε να εντοπίσουμε την πεταλούδα. Φαντάζεστε την έκπληξή μας όταν σε μια πεζοπορία μας στο νησί της Νισύρου, στη διαδρομή Ευαγγελίστρια-Εμπορειός, συναντήσαμε ένα αρκετά μεγάλο πληθυσμό από πεταλούδες που έμοιαζαν στην περιγραφή που είχε δώσει ο κ. Φανουρίου.
Τελικά, πρόκειται για την Nemoptera Sinuata, η οποία μας έκανε την χάρη να φωτογραφηθεί ανενόχλητη από τα χέρια μας και τις μηχανές μας από αρκετά κοντινή απόσταση πάνω στα ανθάκια της ρίγανης στα τέλη Μαΐου. Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω πως ζευγάρωνε κιόλας.
Η Nemoptera Sinuata στη Νίσυρο!
Είχαμε επίσης τη φαεινή ιδέα να απαγάγουμε το ζεύγος, σε μια σακούλα, και να το μεταφέρουμε στην Κω, αφού είναι τόσο δυσεύρετη εδώ αλλά σκεπτόμενοι το "φαινόμενο της πεταλούδας" (αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα- που για όσους δεν γνωρίζουν σημαίνει ότι μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή), δεν το κάναμε.
Η Nemoptera Sinuata στην Κάλυμνο!
Την ίδια πεταλούδα, τη Nemoptera Sinuata, τη συναντήσαμε και σε πεζοπορία στην Κάλυμνο!
Άρα, έχοντας αυτές τις φωτογραφίες για οδηγό, το κυνήγι για τη Nemoptera Coa ή Nemoptera Sinuata στην Κω συνεχίζεται.
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

3 σχόλια:

  1. Μόλις χτες βράδυ είδα ένα τέτοιο είδος πεταλούδας - λιβελουλας
    Σήμερα είναι ακινητοποιημένη δίπλα μου στο κήπο .
    Υποπτευομαι ότι μάλλον πετάει τις βραδυνές ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι ειδικοί θα σας πουν πως δεν είναι πεταλούδα, είναι νεμόπτερο! εμείς οι απλοί "τηλεθεατές" την βλέπουμε πεταλούδα, η αλήθεια είναι ότι μου έκανε κ εμένα εντύπωση πόσο εύκολα τη φωτογράφησα, δεν έχω δει "πεταλούδα" τόσο εύκολη στη φωτογράφηση.

      Διαγραφή