Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΗ ΖΙΑ

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΗ ΖΙΑ
Ο συγκεκριμένος νερόμυλος είναι ένας από τους 20 καταγεγραμμένους που λειτούργησαν με το νερό της πηγής της Κεφαλόβρυσης στο Ασφενδιού. 
Χτίστηκε το 1800, επί Τουρκοκρατίας, όπως και οι περισσότεροι Νερόμυλοι της εποχής.
Όταν,όμως, έγινε ο νέος οικισμός, το Ζηπάρι, κι έφυγε η πλειονότητα του χωριού, η τότε κοινότητα αποφάσισε να διοχετεύσει το νερό για τις υδρευτικές ανάγκες των κατοίκων στο Ζηπάρι.
Στη δεκαετία του '50 λειτουργούσαν 3-4 νερόμυλοι από τους 20 και ο συγκεκριμένος λειτούργησε ως το 1965.
το αυλάκι του νερόμυλου με θέα την Αλυκή σε δυο διαφορετικές εποχές του χρόνου. Η δεύτερη φωτο έχει τραβηχτεί κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης το 2016
Ο νερόμυλος αυτός μπορούσε να αλέσει 300 κιλά σιτάρι το 24ωρο.
Ο Νερόμυλος της Ζιας ανακατασκευάστηκε πριν λίγα χρόνια, λειτουργεί ως παραδοσιακό καφενείο με το όνομα "Νερόμυλος Ζιας". Το εσωτερικό του Νερόμυλου είναι επισκέψιμο για τους πελάτες.
Ο νερόμυλος είναι στ' αλήθεια ένα ιστορικό μνημείο της περιοχής, όμως την προσοχή αποσπά το ίδιο το καφενείο, το οποίο, λογικά μιλώντας, πρέπει να είναι το πιο πολύχρωμο καφενείο της Ελλάδας, κι ίσως αυτό με τα περισσότερα αντικείμενα.
Φαντάζομαι θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για παραδοσιακό καφενείο, αν και από τη μία έχουμε καρέκλες και τραπεζάκια παραδοσιακού χαρακτήρα κι από την άλλη έπιπλα βεράντας φερ φορζέ. Μέσα απ'αυτήν την ποικιλία επίπλων και αντικειμένων και την πανδαισία χρωμάτων, αντί να προκύψει ένα κιτς αποτέλεσμα, θα έλεγα ότι προκύπτει ένας παράδεισος αισιοδοξίας και θετικής ενέργειας.
Παλιά αντικείμενα, όπως βέσπες, μηχανές, λάμπες, διακοσμητικά, κατασκευές και ζωγραφιές,πινακίδες σε όλες τις γλώσσες, είναι αρκετά για να σε κρατούν απασχολημένο παρατηρώντας ή φωτογραφίζοντας. 
Το καφενείο διαθέτει πολύ ωραία θέα και χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα κι ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού. 
Αν φτάσετε εκεί κουρασμένοι, ξεδιψάστε εγγυημένα με την ωραιότερη φρέσκια σπιτική λεμονάδα και φήμες λένε ότι εξίσου καλή είναι και η κανελλάδα! Για τους γλυκατζήδες άκουσα καλά σχόλια για τη σοκολατόπιτα και αν είστε τυχεροί μπορεί να βρείτε και λεμονόπιτα!!
Πρόσφατα διαπίστωσα πως έχει και φαγητό, ακόμη και μαγειρευτά, αλλά εγώ είχα την γευστική τύχη να δοκιμάσω ένα υπέροχο chili burger με handmade ψωμάκι και μπιφτέκι.
Κάθε χρόνος που περνάει φέρνει περισσότερο χρώμα, αγάπη και μεράκι στον γνωστό πια σε όλους, Νερόμυλο της Ζιας.Όσοι δεν έχετε πάει ως τώρα, κάντε το με την πρώτη ευκαιρία.

Κείμενο:Sophia Karagianni (με πληροφορίες από κορνίζα μέσα στο νερόμυλο)
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου