Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΣΑΡΑΚΗΝΟΣ, ΚΕΦΑΛΟΣ

ΣΑΡΑΚΗΝΟΣ, ΚΕΦΑΛΟΣ
Πρώτη φορά αντίκρυσα την παραλία του Σαρακηνού από ψηλά, από το Σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας. Το θέαμα ήταν μοναδικό. Μέσα από ένα φυσικό κάδρο, μου παρουσιάστηκε το μοναδικό πέτρινο "γλυπτό", που αργότερα έμαθα ότι λέγεται Περιστεριώνας, ένα σύμπλεγμα βράχων μέσα στη θάλασσα στην περιοχή Σαρακηνός της Κεφάλου.
Προσπαθούσα να ανακαλύψω αν φαινόταν ή αν υπήρχε κάποιος δρόμος που να οδηγεί σ' αυτό το μαγικό τοπίο, αλλά στάθηκε αδύνατο.
Τη δεύτερη φορά που είδα το Σαρακηνό ήταν πάλι από ψηλά, αυτή τη φορά από το Καστέλλι. Δεν κατάλαβα αρχικά ότι επρόκειτο για την ίδια παραλία, αλλά αναγνώρισα στις φωτογραφίες τη μικρή εξέδρα-προβλήτα όταν ζούμαρα.
Όταν ανάρτησα τις φωτογραφίες στο facebook, άνθρωποι που γνώριζαν την περιοχή, με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για τον όρμο του Σκίνου, την παραλία του Σαρακηνού, και το βραχώδες σύμπλεγμα του Περιστερώνα. Επίσης, οι ψαράδες της περιοχής ονομάζουν την περιοχή Τηγάνι ίσως και λόγω της χαρακτηριστικής σκουριασμένης εξέδρας που προεξέχει μέσα στη θάλασσα.
Από πολύ ψηλά, από το δρόμο της Άσπρης Πέτρας δε φαινόταν δρόμος, Φαινόταν ο Περιστερώνας (ή περιστεριώνας) ένα τεράστιο σύμπλεγμα βράχων, ενωμένο με την στεριά..Δηλαδή αν με κάποιο τρόπο φτάναμε στην παραλία θα καταφέρναμε να πάμε και στους βράχους. Το ζουμ στη φωτογραφία έδειχνε καθαρά ότι υπήρχε μεγάλη τρύπα μέσα στα βράχια.
Την πρώτη φορά που ξεκινήσαμε για το Σαρακηνό, κυριολεκτικά πηγαίναμε στο άγνωστο με "βάρκα"την ελπίδα. Ακολουθήσαμε το χωματόδρομο της Άσπρης Πέτρας προς τη θάλασσα. Κάποια στιγμή υπάρχει διασταύρωση, αριστερά πηγαίνει προς το Ακρωτήρι Ρούθιανο και τη σκάλα φόρτωσης-εκφόρτωσης και δεξιά προς το Σαρακηνό. Μετά από λίγο,όμως, ο χωματόδρομος σταματάει.
Μέσα από μία επίπονη πεζοπορία σε μία δύσβατη περιοχή με βάτα και με μοναδική μας ελπίδα την οπτική επαφή που είχαμε με τον Περιστερώνα, καταφέραμε να φτάσουμε στην παραλία και να αντικρύσουμε από κοντά μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού μας. 
Αργότερα μάθαμε ότι μία κατασκευή που βρίσκεται εκεί αλλά και η σιδερένια "σκάλα" έχουν φτιαχτεί από τον ιδιοκτήτη του Kamari Boats, κ. Μαστόρο, ο οποίος διοργανώνει εκδρομές από το Καμάρι στο Σαρακηνό με το πλοιάριό του, μέσω Κρικέλου για ηλιοβασίλεμα, μπάρμπεκιου και βραδινό μπανάκι. (Παρεμπιπτόντως, μαγική η εκδρομή! Μην τη χάσετε!)
η προβλήτα από θαλάσσης, την ώρα που την προσεγγίζει το Kamari Boats
Η παραλία του Σαρακηνού, λοιπόν, όπως προδίδει το όνομά της, συνδέεται με τους Σαρακηνούς και την πειρατική τους δραστηριότητα. Σύμφωνα με το Ζάρακα η παραλία "στου Σαρακηνού" είναι η ανατολική παραλιακή τοποθεσία, ανατολικά της νησίδας "Καστέλλι" με κολπίσκο και μικρή επίπεδη έκταση. Η λέξη θυμίζει τους γνωστούς επιδρομείς του Μεσαίωνα.

Όπως αναφέρεται και στα Τοπωνυμικά του Σκανδαλίδη, Σαρακηνός ονομάζεται η περιοχή ανατολικά της βραχονησίδας Καστρί και νότια του ακρωτηρίου Ρούσκινο (Ρούθιανο). Αναφέρει επίσης, ότι το τοπωνύμιο αυτό όπως και πολλά άλλα παρόμοια έχει συνδεθεί από πολλούς ερμηνευτές με την πειρατική δράση των Σαρακηνών κατά τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο κυρίως στα νησιά και στα παράλια του ελληνικού χώρου.
Η αλήθεια είναι ότι αν πέρασαν όντως οι Σαρακηνοί πειρατές από την Κω εκεί θα πήγαιναν. Κι αν χρειαζόταν να κρύψουν κάποιον θησαυρό για λίγο, εκεί θα τον έκρυβαν. Το μέρος είναι άγριο, απροσπέλαστο, γεμάτο απότομα βράχια, μυστικές σπηλιές και περίεργα πετρώματα. Παρ'όλα αυτά, ο Σκανδαλίδης εκφράζει και μια δεύτερη άποψη ότι το τοπωνύμιο Σαρακηνός είναι πιθανόν να προέκυψς από το εθνικό Σαρακηνός που έγινε στη συνέχεια παρωνύμιο και έπειτα επώνυμο, γιατί από πολύ νωρίς σήμαινε τον μαύρο ή τον δύσμορφο. 

Επίσης, εικάζεται ότι προέρχεται από το κυριώνυμο η Σαρακήνα, θηλυκό του Σαρακηνός, πιθανόν από κάποια γυναίκα που έφερε αυτό το όνομα, γιατί ήταν μελαψή ή ήταν γυναίκα μελαψού ή ήταν βαφτιστικό όνομα. Η προσωπική γνώμη του Σκανδαλίδη, πάντως, ήταν ότι πρόκειται για ανθρωπωνύμιο.
Ο κόλπος του Σαρακηνού είναι μια παραλία με χοντρό λευκό βότσαλο και πεντακάθαρα διάφανα καταπράσινα νερά. Μόλις μερικά μέτρα μακριά βρίσκεται ο Περιστερώνας, μια σειρά βράχων που μοιάζουν να γέρνουν προς τη στεριά. 
για δείτε πόσος είναι ο Διονύσης σε σχέση με το άνοιγμα του βράχου!
Στο μεγάλο βράχο, αυτόν που είναι προς τη θάλασσα, υπάρχει μια τεράστια τρύπα στο εσωτερικό σε μορφή χαράδρας. Μπορεί κάποιος να μπει μέσα στο βράχο και να τη διασχίσει, όχι όμως, περπατώντας την αλλά σκαρφαλώνοντας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω από το εσωτερικό του βράχου. Η ονομασία του συμπλέγματος αυτών των βράχων προφανώς προήλθε επειδή φωλιάζουν εκεί μέσα περιστέρια.
Όλη η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα πετρώματα, από απολιθωματοφόρες θέσεις και 'αναμνηστικά" που σε κάνουν εύκολα να φαντάζεσαι ιστορίες με πειρατές και χαμένους θησαυρούς.
Η παραλία αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, μία από τις δυο-τρεις ωραιότερες παραλίες-τοποθεσίες του νησιού και επειδή συνδυάζεται εύκολα με το  Σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας, αποτελεί και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορίες στο νησί. Παρ'όλ'αυτά, αν δεν είστε περιπετειώδεις τύποι, επιλέξτε την ακτοπλοϊκή προσέγγιση με το καραβάκι από το Καμάρι. Σε κάθε περίπτωση, μη χάσετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε σ' αυτά τα νερά!
Πληροφορίες: Τοπωνύμια της Νήσου Κω, Νικολάου Ζάρακα
Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω- Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη
Σχετική ανάρτηση: ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΚΕΛΟ
Κείμενο, φωτογραφίες:Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου